Kluski z makiem z pomarańczami i miodem
- Macie już wszystko zaplanowane, co podacie na świąteczny stół? U mnie będzie oczywiście barszcz czerwony z uszkami, do tego paszteciki, sałatka ziemniaczana, śledzie i ryby, pierogi. Będą też kluski z makiem z dodatkiem pomarańczy i żurawiny, orzechów i miodu - pisze autorka bloga "Kulinarna Maniusia".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2 |
Rodzaj diety: | |
Okazja: |
- kluski z makiem Dania Babci Zosi
- garść orzechów włoskich
- garść suszonej żurawiny
- pomarańcza
- 1 łyżka miodu
Kluski z makiem gotujemy według instrukcji na opakowaniu, ja jednak nie dodałam pół łyżeczki soli do gotowania a jedynie małą szczyptę. Po ugotowaniu kluski odstawiamy, aby wystygły.
Orzechy siekamy, pomarańczę obieramy i kroimy na małe kawałki. Do klusek dodajemy żurawinę, orzechy i pomarańczę. Polewamy wszystko miodem i mieszamy. Podajemy jako sałatkę na świąteczny stół.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze