Trwa ładowanie...
dhothaa
18-07-2018 10:32

Placki z cukinii według przepisu z 1871 roku. Tanie i smaczne

Przepis

Placki z cukinii są przykładem dania idealnego w letnim sezonie. - Przygotowuje się je szybko i są bardzo przyjemne w smaku: delikatne i mięciutkie. Poświęcimy 20 minut i mamy super obiad albo kolację! - zachęca autorka bloga "Przepisy tradycyjne"

dhothaa
3.5
(28 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Przepisy tradycyjne
Źródło: Przepisy tradycyjne
Składniki
  • Opcjonalnie do podania: twarożek z rzodkiewką albo ze szczypiorkiem
  • Olej do smażenia
  • Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, oregano
  • 50 g sera cheddar
  • 5 łyżek mąki
  • 250 g ricotty
  • 1 szt marchewek
  • 1 szt jajek
  • 2 szt cukinii
Przepis

Cukinie myję, odcinam końce i trę na tarce z grubymi oczkami. Na tarce ze średnimi oczkami trę jedną marchewkę średniej wielkości. Do warzyw dodaję ricottę i garść startego cheddara (możesz nie dodawać żółtego sera, ja natomiast uwielbiam smak cheddara). Do masy serowo-cukiniowo-marchewkowej dodaję 1 całe jajko i przyprawy: suszony majeranek, oregano, sól, pieprz. Dobrze mieszam i dodaję mąkę. Pilnuj aby ciasto nie było ani zbyt rzadkie, powinno ono być bardzo gęste. Na patelni rozgrzewam odrobinę oleju. Wykładam placki i smażę z każdej strony do momentu aż brzegi ładnie się zrumienią. Wykładam usmażone placki na papierowy ręcznik kuchenny (odsączam nadmiar oleju) i podaję je z twarożkiem rozrobionym z posiekaną rzodkiewką albo z posiekanym szczypiorkiem.

Do placków z cukinii możesz dodać tartą marchewkę, kilka pokrojonych suszonych pomidorów, starty żółty ser, ricottę i masę przypraw, które lubisz. Oprócz tego placki z cukinii możesz podać z twarożkiem ze szczypiorkiem albo z rzodkiewką. Szalej ze smakami.

Zobacz też: chaczapuri

Placki z cukinii według przepisu z 1871 roku. Tanie i smaczne
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

76
18

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dhothaa
dhothaa
dhothaa
dhothaa
Więcej tematów
dhothaa