Placki z cukinii według przepisu z 1871 roku. Tanie i smaczne
Placki z cukinii są przykładem dania idealnego w letnim sezonie. - Przygotowuje się je szybko i są bardzo przyjemne w smaku: delikatne i mięciutkie. Poświęcimy 20 minut i mamy super obiad albo kolację! - zachęca autorka bloga "Przepisy tradycyjne"
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- Opcjonalnie do podania: twarożek z rzodkiewką albo ze szczypiorkiem
- Olej do smażenia
- Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, oregano
- 50 g sera cheddar
- 5 łyżek mąki
- 250 g ricotty
- 1 szt marchewek
- 1 szt jajek
- 2 szt cukinii
Cukinie myję, odcinam końce i trę na tarce z grubymi oczkami. Na tarce ze średnimi oczkami trę jedną marchewkę średniej wielkości. Do warzyw dodaję ricottę i garść startego cheddara (możesz nie dodawać żółtego sera, ja natomiast uwielbiam smak cheddara). Do masy serowo-cukiniowo-marchewkowej dodaję 1 całe jajko i przyprawy: suszony majeranek, oregano, sól, pieprz. Dobrze mieszam i dodaję mąkę. Pilnuj aby ciasto nie było ani zbyt rzadkie, powinno ono być bardzo gęste. Na patelni rozgrzewam odrobinę oleju. Wykładam placki i smażę z każdej strony do momentu aż brzegi ładnie się zrumienią. Wykładam usmażone placki na papierowy ręcznik kuchenny (odsączam nadmiar oleju) i podaję je z twarożkiem rozrobionym z posiekaną rzodkiewką albo z posiekanym szczypiorkiem.
Do placków z cukinii możesz dodać tartą marchewkę, kilka pokrojonych suszonych pomidorów, starty żółty ser, ricottę i masę przypraw, które lubisz. Oprócz tego placki z cukinii możesz podać z twarożkiem ze szczypiorkiem albo z rzodkiewką. Szalej ze smakami.
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze