Rozgrzewający gulasz z wołowiny i warzyw
Chłód i deszcz zawitały do nas niemal równo z początkiem kalendarzowej jesieni. Wraz z nimi nadeszła ochota na ciepłe, rozgrzewające dania - a taki na pewno jest gulasz. Możesz go zjeść z ziemniakami, ryżem albo po prostu - chrupiącą, świeżą bułką.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 0,5 kg osuszonej wołowiny
- 2 papryki (żółte, czerwone lub obie)
- 2 marchewki
- 1 cebula
- natka pietruszki
- 1 l bulionu
- 2 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Paprykę i marchewkę kroimy. Cebulę kroimy w piórka lub kostkę i szklimy na patelni z posiekanym czosnkiem, po czym wrzucamy do osobnego naczynia lub prosto do garnka, w którym będziemy przygotowywać gulasz.
Wołowinę kroimy w kostkę, solimy i pieprzymy. Podsmażamy na średnim ogniu na smalcu lub oleju, wedle uznania. Czekamy aż mięso się zarumieni i wrzucamy do garnka z cebulą. Zalewamy bulionem, dodajemy przyprawy i koncentrat. Dusimy na niewielkim ogniu przez ok. 90 minut.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze