Kajmakowe mrowisko z orzechami. Idealne ciasto na Święta
Paulina, autorka bloga "zGotowana Paula", poleca bajeczne ciacho na świąteczny stół. Mrowisko nie tylko pięknie wygląda, ale przede wszystkim doskonale smakuje. Jest mocno orzechowe i dość słodkie.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6 |
Okazja: |
Ciasto:
- 450 g mąki
- 80 g cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g miękkiego masła
- 100 g śmietany 18 proc.
Krem:
- 400 g masy kajmakowej
- 120 g miękkiego masła
Dodatkowo:
- 150 g orzechów włoskich
- Tabliczka gorzkiej czekolady
Masło na ciasto i krem wyjąć wcześniej z lodówki. Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce i zagnieść. Podzielić na 4 mniejsze części zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki. W tym czasie orzechy wyłożyć na papier do pieczenia i podprażyć w piekarniku około 15min w 100 stopniach. Pół tabliczki czekolady drobno posiekać.
Uprażone orzechy wysypać na ściereczkę i rolować, aby pozbyć się ciemnej gorzkiej skórki.
Zimne ciasto zetrzeć na tarce i wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 20-30 min w 180 stopniach do zrumienienia. Upieczone ciasto wystudzić i połamać na małe kawałki.
Masę kajmakową zmiksować z miękkim masłem, następnie do masy dodać pokruszone ciasto, posiekana czekoladę i orzechy wszystko delikatnie wymieszać. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem i przełożyć ciasto, lekko docisnąć i wstawić do lodówki do stężenia. Następnie wyjąć i ozdobić. Roztopić pozostałe pół tabliczki czekolady i za pomocą worka cukierniczego wycisnąć na brzegi, udekorować orzechami włoskimi
Zobacz też przepis na sałatkę gyros
src="https://d.wpimg.pl/48002593-294060670/salatka.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze