Trwa ładowanie...
d38ee70
d38ee70

Kajmakowe mrowisko z orzechami. Idealne ciasto na Święta

Przepis

Paulina, autorka bloga "zGotowana Paula", poleca bajeczne ciacho na świąteczny stół. Mrowisko nie tylko pięknie wygląda, ale przede wszystkim doskonale smakuje. Jest mocno orzechowe i dość słodkie.

2.4
(14 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6

Okazja:
Kajmakowe mrowisko z orzechami. Idealne ciasto na Święta
zGotowana Paula
Składniki

Ciasto:

  • 450 g mąki
  • 80 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g miękkiego masła
  • 100 g śmietany 18 proc.

Krem:

  • 400 g masy kajmakowej
  • 120 g miękkiego masła

Dodatkowo:

Przepis

Masło na ciasto i krem wyjąć wcześniej z lodówki. Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce i zagnieść. Podzielić na 4 mniejsze części zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki. W tym czasie orzechy wyłożyć na papier do pieczenia i podprażyć w piekarniku około 15min w 100 stopniach. Pół tabliczki czekolady drobno posiekać.

Uprażone orzechy wysypać na ściereczkę i rolować, aby pozbyć się ciemnej gorzkiej skórki.

Zimne ciasto zetrzeć na tarce i wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 20-30 min w 180 stopniach do zrumienienia. Upieczone ciasto wystudzić i połamać na małe kawałki.

Masę kajmakową zmiksować z miękkim masłem, następnie do masy dodać pokruszone ciasto, posiekana czekoladę i orzechy wszystko delikatnie wymieszać. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem i przełożyć ciasto, lekko docisnąć i wstawić do lodówki do stężenia. Następnie wyjąć i ozdobić. Roztopić pozostałe pół tabliczki czekolady i za pomocą worka cukierniczego wycisnąć na brzegi, udekorować orzechami włoskimi

Zobacz też przepis na sałatkę gyros

Kajmakowe mrowisko z orzechami. Idealne ciasto na Święta
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

35
33
Share
d38ee70
d38ee70
d38ee70
d38ee70
Więcej tematów
d38ee70