Kajmakowe mrowisko z orzechami. Idealne ciasto na Święta

Paulina, autorka bloga "zGotowana Paula", poleca bajeczne ciacho na świąteczny stół. Mrowisko nie tylko pięknie wygląda, ale przede wszystkim doskonale smakuje. Jest mocno orzechowe i dość słodkie.

Kajmakowe mrowisko z orzechami. Idealne ciasto na ŚwiętaKajmakowe mrowisko z orzechami. Idealne ciasto na Święta
Paulina Kryjom

Ciasto:

  • 450 g mąki
  • 80 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g miękkiego masła
  • 100 g śmietany 18 proc.

Krem:

  • 400 g masy kajmakowej
  • 120 g miękkiego masła

Dodatkowo:

Przepis

Masło na ciasto i krem wyjąć wcześniej z lodówki. Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce i zagnieść. Podzielić na 4 mniejsze części zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki. W tym czasie orzechy wyłożyć na papier do pieczenia i podprażyć w piekarniku około 15min w 100 stopniach. Pół tabliczki czekolady drobno posiekać.

Przepis

Uprażone orzechy wysypać na ściereczkę i rolować, aby pozbyć się ciemnej gorzkiej skórki.

Przepis

Zimne ciasto zetrzeć na tarce i wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 20-30 min w 180 stopniach do zrumienienia. Upieczone ciasto wystudzić i połamać na małe kawałki.

Przepis

Masę kajmakową zmiksować z miękkim masłem, następnie do masy dodać pokruszone ciasto, posiekana czekoladę i orzechy wszystko delikatnie wymieszać. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem i przełożyć ciasto, lekko docisnąć i wstawić do lodówki do stężenia. Następnie wyjąć i ozdobić. Roztopić pozostałe pół tabliczki czekolady i za pomocą worka cukierniczego wycisnąć na brzegi, udekorować orzechami włoskimi

Wybrane dla Ciebie
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥