Trwa ładowanie...
d10pdbr
d10pdbr

Tajskie Pad Thai

Przepis

Pad Thai jest jedną z najbardziej lubianych potraw w Tajlandii. Jest to idealne połączenie trzech różnorodnych smaków: słodkich, pikantnych i kwaśnych. Przypadnie go gustu każdemu, kto lubi aromatyczne, orientalne potrawy. Makaron smażony z krewetkami lub kurczakiem i tofu jest bardzo pożywny, smaczny i łatwy w wykonaniu.

2.5
(2 głosy)
Oceń:
d10pdbr
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1-2

Tajskie pad thai
123
Składniki

• opakowanie makaronu ryzowego 200 g
• pierś kurczaka lub 15 surowych krewetek
• opakowanie tofu
• 3 łyżki oleju
• 1 jajko
• 3 ząbki czosnku
• 4 łyżki sosu rybnego
• 50 g rozgniecionych orzeszków ziemnych
• Łyżka cukru trzcinowego
• 1 limonka
• 2 papryczki chilli
• 3 cebulki dymki

Przepis

Makaron namocz w ciepłej wodzie i poczekaj, aż będzie miękki. Drobno pokrój szalotkę, ząbek czosnku oraz papryczki chilli. Dodaj sok z połowy limonki oraz sos rybny. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. W patelni lub woku rozgrzej łyżkę oleju i przez minutę smaż makaron połączony z mieszanką warzyw. Zdejmij makaron z woda, a następnie podsmaż tofu pokrojone w małe kosteczki i przełóż je na talerz. Następnie przez 2 minuty smaż krewetki lub pokrojoną pierś z kurczaka. W woku wymieszaj wszystkie składniki: makaron, krewetki lub pierś kurczaka i smaż przez około 2 minuty. Wszystkie składniki umieść na jednym boku woka, na drugi bok dodaj olej, wbij jedno jajko i poczekaj, aż się zetnie, a następnie wymieszaj z resztą składników. Przełóż potrawę na talerze, dodaj orzeszki oraz plasterek limonki, ostrą papryczkę lub kiełki fasoli mung.

Tajskie Pad Thai
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki
d10pdbr

Podziel się opinią

Share
d10pdbr
d10pdbr
d10pdbr
d10pdbr
d10pdbr