Tajskie Pad Thai
Pad Thai jest jedną z najbardziej lubianych potraw w Tajlandii. Jest to idealne połączenie trzech różnorodnych smaków: słodkich, pikantnych i kwaśnych. Przypadnie go gustu każdemu, kto lubi aromatyczne, orientalne potrawy. Makaron smażony z krewetkami lub kurczakiem i tofu jest bardzo pożywny, smaczny i łatwy w wykonaniu.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
• opakowanie makaronu ryzowego 200 g
• pierś kurczaka lub 15 surowych krewetek
• opakowanie tofu
• 3 łyżki oleju
• 1 jajko
• 3 ząbki czosnku
• 4 łyżki sosu rybnego
• 50 g rozgniecionych orzeszków ziemnych
• Łyżka cukru trzcinowego
• 1 limonka
• 2 papryczki chilli
• 3 cebulki dymki
Makaron namocz w ciepłej wodzie i poczekaj, aż będzie miękki. Drobno pokrój szalotkę, ząbek czosnku oraz papryczki chilli. Dodaj sok z połowy limonki oraz sos rybny. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. W patelni lub woku rozgrzej łyżkę oleju i przez minutę smaż makaron połączony z mieszanką warzyw. Zdejmij makaron z woda, a następnie podsmaż tofu pokrojone w małe kosteczki i przełóż je na talerz. Następnie przez 2 minuty smaż krewetki lub pokrojoną pierś z kurczaka. W woku wymieszaj wszystkie składniki: makaron, krewetki lub pierś kurczaka i smaż przez około 2 minuty. Wszystkie składniki umieść na jednym boku woka, na drugi bok dodaj olej, wbij jedno jajko i poczekaj, aż się zetnie, a następnie wymieszaj z resztą składników. Przełóż potrawę na talerze, dodaj orzeszki oraz plasterek limonki, ostrą papryczkę lub kiełki fasoli mung.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze