Trwa ładowanie...
d2qnklk

Idealne ciasto na pierogi. Według przepisu z 1920 roku

Idealne ciasto na pierogi wcale nie jest takie trudne do zrobienia. Najważniejsze jest zachowanie odpowiednich proporcji i dobre jego wyrobienie. Udane ciasto nie powinno w trakcie gotowania rozwalać się czy tracić kształt. Lena, autorka bloga "Przepisy tradycyjne", odświeżyła przepis z 1920 roku.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Idealne pierogi według przedwojennego przepisu
Idealne pierogi według przedwojennego przepisu (www.przepisytradycyjne.pl)
d2qnklk

Tajemnicą udanego ciasta na pierogi jest dobrze dobrana mąka. Koniecznie typu 450, maksymalnie 480. I ciepła, letnia woda wymieszana z solą i kilkoma kroplami oleju.

Jedni doradzają, aby do ciasta dodawać jajko. Jak czytamy na blogu "Przepisy tradycyjne", sprawa wygląda tak: jajko powoduje, że ciasto staje się twardsze. Pomysł na dodanie jajka do ciasta przyszedł z Włoch — właśnie do makaronów czy ravioli dodaje się jajko. Nam jednak zależy na tym, aby pierogi miały mięciutkie ciasto, więc nie dodawajmy jajek.

Z podanych proporcji wyjdzie ok. 50 pierogów. Oczywiście wszystko zależy od ich wielkości.

d2qnklk

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej typ 450
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 280 ml ciepłej wody

Przygotowanie:
Mąkę typu 450 (maksymalnie 480) dokładnie przesiewam. Czasami zdarza się, że mąka jest zbita, dostają się drobne zanieczyszczenia, dlatego warto się tego pozbyć. W osobnym naczyniu mieszam ze sobą letnią wodę, sól i olej. Dodaję całość do mąki. Początkowo ciasto lekko mieszam za pomocą szpatułki. W końcu zaczynam wyrabiać ciasto rękoma. Najpierw jedną ugniatam wszystko i jak tylko widzę, że odchodzi od brzegów naczynia, to przekładam je na stolnicę. Wyrabiam ciasto dwoma rękoma przez ok. 15 minut. Tak, aby było elastyczne i miękkie. Pod wpływem nacisku i ciepła ciasto nabiera idealnej konsystencji. Dzielę ciasto na części. Kiedy jedną cześć rozwałkowuję, to pozostałe trzymam pod przykryciem. Dzięki temu ciasto utrzyma odpowiednią wilgotność.

Zobacz także wideo: jak zrobić falbankę na pierogach?

d2qnklk

Podziel się opinią

Share

d2qnklk

d2qnklk