Sałatka makaronowa z ciecierzycą, pomidorkami i jarmużem
Makaron to najbardziej znany, najprostszy oraz chyba najszybszy dodatek do obiadu. Jego odmian jest bez liku, a pojawia się coraz więcej nowych, jak chociażby makaron z ciecierzycy czy fasoli. Oto propozycja sałatki z orkiszowym fit makaronem. Przepis pochodzi z bloga O pietruszka! Joanny Byczkiewicz.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- 100 gram makaronu orkiszowego – u mnie krótkie wstążki
- 8 -10 pomidorków koktajlowych o różnych kolorach i kształtach
- 100 g ugotowanej ciecierzycy
- 2 garści jarmużu
- 2 łyżki czarnego sezamu
- 2 łyżki pestek dyni
- 1 łyżka suszonych pomidorów
- 2 łyżki oliwy
- sok z 1/4 cytryny
- łyżka miodu lub syropu z agawy
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu. Przelej zimną wodą i odcedź. Przełóż do miski. Do makaronu dodaj ugotowaną ciecierzycę oraz poszarpany na nieduże kawałki jarmuż. Suszone pomidory pokrój drobno i dodaj do miski. Pomidorki koktajlowe pokrój na połówki lub w plasterki, dodaj do reszty składników.
W osobnym naczyniu wymieszaj oliwę, sok z cytryny, miód lub syrop z agawy, sól oraz pieprz. Dodaj do składników. Wymieszaj. Pestki dyni oraz sezam dodaj do sałatki. Całość dokładnie wymieszaj.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze