Sałatka makaronowa z ciecierzycą, pomidorkami i jarmużem
Makaron to najbardziej znany, najprostszy oraz chyba najszybszy dodatek do obiadu. Jego odmian jest bez liku, a pojawia się coraz więcej nowych, jak chociażby makaron z ciecierzycy czy fasoli. Oto propozycja sałatki z orkiszowym fit makaronem. Przepis pochodzi z bloga O pietruszka! Joanny Byczkiewicz.
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Makarony
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 100 gram makaronu orkiszowego – u mnie krótkie wstążki
- 8 -10 pomidorków koktajlowych o różnych kolorach i kształtach
- 100 g ugotowanej ciecierzycy
- 2 garści jarmużu
- 2 łyżki czarnego sezamu
- 2 łyżki pestek dyni
- 1 łyżka suszonych pomidorów
- 2 łyżki oliwy
- sok z 1/4 cytryny
- łyżka miodu lub syropu z agawy
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Przepis
Ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu. Przelej zimną wodą i odcedź. Przełóż do miski. Do makaronu dodaj ugotowaną ciecierzycę oraz poszarpany na nieduże kawałki jarmuż. Suszone pomidory pokrój drobno i dodaj do miski. Pomidorki koktajlowe pokrój na połówki lub w plasterki, dodaj do reszty składników.
Przepis
W osobnym naczyniu wymieszaj oliwę, sok z cytryny, miód lub syrop z agawy, sól oraz pieprz. Dodaj do składników. Wymieszaj. Pestki dyni oraz sezam dodaj do sałatki. Całość dokładnie wymieszaj.