Trwa ładowanie...
d1h61bd
d1h61bd

Domowy majonez krok po kroku. Lepszy niż ze sklepu

Przepis

"Robię domowy majonez w małej ilości, która akurat jest potrzebna i zaręczam, że smak tego sklepowego nawet do szklanego denka mojego słoiczka nie dorasta! Jak zrobić majonez? Jest to naprawdę szybkie i banalnie proste" - przekonuje autorka bloga "Kuchenny kredens".

4.0
(10 głosów)
Oceń:
d1h61bd
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Zdjęcie
kuchenny kredens
Zdjęcie
Składniki
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki soku z cytryny (w ostateczności 2 łyżki octu białego winnego)
  • 1 szkl oleju (lub trochę więcej w zależności od pożądanej konsystencji)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
Przepis

Mikserem utrzeć na wysokich obrotach żółtka z solą i cukrem, aż masa napowietrzy się i zbieleje. Wciąż ubijając dodać sok z cytryny, a następnie malutkimi porcjami (ważne!) dolewać olej, ciągle mieszając, by majonez się nie zważył. Ubijać nieprzerwanie, aż masa wyraźnie zgęstnieje i zbieleje. Majonez trzymać w lodówce do 4 dni od dnia przygotowania.

Zobacz też przepis na tartę z jabłkami

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zobacz także: "Tradycyjnie Pyszne": przepis na torcik

Domowy majonez krok po kroku. Lepszy niż ze sklepu
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d1h61bd

Podziel się opinią

33
9
Share
d1h61bd
d1h61bd

d1h61bd
d1h61bd
d1h61bd