Trwa ładowanie...
d35c24q
27-03-2019 10:32

Domowy majonez krok po kroku. Lepszy niż ze sklepu

Przepis

"Robię domowy majonez w małej ilości, która akurat jest potrzebna i zaręczam, że smak tego sklepowego nawet do szklanego denka mojego słoiczka nie dorasta! Jak zrobić majonez? Jest to naprawdę szybkie i banalnie proste" - przekonuje autorka bloga "Kuchenny kredens".

d35c24q
5.0
(10 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
kuchenny kredens
Źródło: kuchenny kredens
Składniki
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki soku z cytryny (w ostateczności 2 łyżki octu białego winnego)
  • 1 szkl oleju (lub trochę więcej w zależności od pożądanej konsystencji)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
Przepis

Mikserem utrzeć na wysokich obrotach żółtka z solą i cukrem, aż masa napowietrzy się i zbieleje. Wciąż ubijając dodać sok z cytryny, a następnie malutkimi porcjami (ważne!) dolewać olej, ciągle mieszając, by majonez się nie zważył. Ubijać nieprzerwanie, aż masa wyraźnie zgęstnieje i zbieleje. Majonez trzymać w lodówce do 4 dni od dnia przygotowania.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zobacz także: "Tradycyjnie Pyszne": przepis na torcik

Domowy majonez krok po kroku. Lepszy niż ze sklepu
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

34
10

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d35c24q
d35c24q
d35c24q
d35c24q
Więcej tematów
d35c24q

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj