Qaqwqwrqw
Qaqwqwrqw

Domowy majonez krok po kroku. Lepszy niż ze sklepu - Przepis

Trwa ładowanie...
Zdjęcie kuchenny kredens
Podziel się

"Robię domowy majonez w małej ilości, która akurat jest potrzebna i zaręczam, że smak tego sklepowego nawet do szklanego denka mojego słoiczka nie dorasta! Jak zrobić majonez? Jest to naprawdę szybkie i banalnie proste" - przekonuje autorka bloga "Kuchenny kredens".

Składniki
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki soku z cytryny (w ostateczności 2 łyżki octu białego winnego)
  • 1 szkl oleju (lub trochę więcej w zależności od pożądanej konsystencji)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
Przepis

Mikserem utrzeć na wysokich obrotach żółtka z solą i cukrem, aż masa napowietrzy się i zbieleje. Wciąż ubijając dodać sok z cytryny, a następnie malutkimi porcjami (ważne!) dolewać olej, ciągle mieszając, by majonez się nie zważył. Ubijać nieprzerwanie, aż masa wyraźnie zgęstnieje i zbieleje. Majonez trzymać w lodówce do 4 dni od dnia przygotowania.

Zobacz też przepis na tartę z jabłkami

Qaqwqwrqw

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zobacz także: "Tradycyjnie Pyszne": przepis na torcik

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Qaqwqwrqw
Qaqwqwrqw