Domowy majonez krok po kroku. Lepszy niż ze sklepu
"Robię domowy majonez w małej ilości, która akurat jest potrzebna i zaręczam, że smak tego sklepowego nawet do szklanego denka mojego słoiczka nie dorasta! Jak zrobić majonez? Jest to naprawdę szybkie i banalnie proste" - przekonuje autorka bloga "Kuchenny kredens".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
Mikserem utrzeć na wysokich obrotach żółtka z solą i cukrem, aż masa napowietrzy się i zbieleje. Wciąż ubijając dodać sok z cytryny, a następnie malutkimi porcjami (ważne!) dolewać olej, ciągle mieszając, by majonez się nie zważył. Ubijać nieprzerwanie, aż masa wyraźnie zgęstnieje i zbieleje. Majonez trzymać w lodówce do 4 dni od dnia przygotowania.
Zobacz też przepis na tartę z jabłkami
src="https://d.wpimg.pl/725736629-1986558571/tarta.jpg"/>
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Zobacz także: "Tradycyjnie Pyszne": przepis na torcik
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze