Trwa ładowanie...

Jak zrobić ziemniaki z grilla? Z tym trikiem wyjdą przepyszne

Grillowane ziemniaki mogą być pysznym dodatkiem do innych potraw, zwłaszcza mięsnych albo samodzielnym daniem, serwowanym np. z dipem na bazie jogurtu. Ziemniaki z grilla zachwycają smakiem, ale mają również inną zaletę – bardzo łatwo je przyrządzić, na wiele sposobów.

Jak zrobić ziemniaki z grilla? Z tym trikiem wyjdą przepyszne
d2sxai3
d2sxai3

"Owoc z tysiącznego dająca porostu, wygłodzonych oraczów zachowa od postu" – pisał Adam Mickiewicz w poemacie "Kartofla". Opiewany przez wieszcza ziemniak, choć trafił do Polski dopiero w XVII wieku za czasów panowania Jana III Sobieskiego, szybko stał się naszym narodowym przysmakiem i podstawowym składnikiem diety, niejednokrotnie ratującym przed głodem.

Pożywne bulwy wykorzystywano w polskiej kuchni w wielu przepisach kulinarnych. Ceniono m.in. ziemniaki pieczone w ognisku lub popiele z pieca. Dziś do ich zapiekania można wykorzystać grilla, wyczarowując prosty i pyszny dodatek do innych potraw albo samodzielne danie.

Ziemniaki z grilla - ile czasu grillować?

Na grilla szczególnie dobrze pasują młode ziemniaki, które nie wymagają wcześniejszej obróbki – wystarczy je tylko wcześniej dobrze umyć. Jeśli chcemy wykorzystać "stare" kartofle, warto wybierać odmiany typu A, zwane sałatkowymi, np. Agata, Vineta, Denar, Lord czy Zenia. Dzięki dużej wilgotności i małej zawartości skrobi nie rozpadają się pod wpływem wysokiej temperatury.

Zobacz też: Tzatziki – grecki sos do grillowanych mięs

Ziemniaki najlepiej grillować ze skórką, którą wcześniej nakłuwamy widelcem, co ułatwi ciepłu przenikanie do wnętrza bulwy. Jeśli chcemy przyspieszyć czas ich zapiekania i uniknąć sytuacji, że po przekrojeniu okażą się częściowo surowe, przed ułożeniem na ruszcie można je podgotować przez ok. 10 minut w osolonym wrzątku. Podgotowane wcześniej kartofle grillujemy przez 10-15 minut.

d2sxai3

Ziemniaki z grilla - z czym podawać?

Grillowane ziemniaki dobrze komponują się z ziołami: tymiankiem, rozmarynem, bazylią, koperkiem czy majerankiem. Można nimi posypać kartofle przed zapiekaniem albo zmieszać przyprawy z olejem, a następnie taką marynatą pokryć ziemniaki i pozostawić na kwadrans.

Ziemniaki z grilla Getty Images
Źródło: Getty Images

Ziemniaki z grilla w folii - jak je przygotować?

Ziemniaki warto grillować w folii aluminiowej, która zapobiega przypaleniu się produktu, a jednocześnie zapewnia równomierny rozkład ciepła.

1. Przed zawinięciem umyte oraz wysuszone bulwy nakłuwamy albo nacinamy w wachlarzyk, nacieramy oliwą i posypujemy przyprawami.

d2sxai3

2. Między nacięciami warto też wepchnąć kilka ząbków czosnku.

3. Ziemniaki w folii grillujemy około pół godziny.

4. Długą wykałaczką możemy sprawdzić, czy są już wystarczająco miękkie.

Ziemniaki z grilla z masłem – przepis

Masło to znakomity dodatek do pieczonych ziemniaków, zapewniający im smak i aksamitną konsystencję.

1. Wystarczy pokroić podgotowanego wcześniej kartofla na pół albo naciąć na krzyż, nałożyć łyżeczkę masła, posypać ulubionymi ziołami, zawinąć w folię aluminiową i grillować przez kwadrans.

d2sxai3

2. Zwykłe masło warto zastąpić smakowym, np. czosnkowym – kilka ząbków czosnku mieszamy z miękkim masłem, doprawiamy solą i posiekanym koperkiem.

3. Pysznym dopełnieniem ziemniaków będzie też masło pietruszkowe. Jak je przygotować? Pietruszkę drobno siekamy, a późnej łączymy z miękkim masłem i doprawiamy sokiem z cytryny, solą i białym pieprzem.

4. Warto też spróbować masła z posiekanymi filecikami anchois, szczypiorkiem i startą skórką z cytryny.

Ziemniaki na grilla faszerowane – przepis

Ziemni Getty Images
Źródło: Getty Images

Jeśli szukamy pomysłu na bardziej konkretne danie warto przyrządzić na grillu ziemniaki faszerowane. W tym wypadku kartofle trzeba koniecznie wcześniej ugotować, a po przestudzeniu przekroić na pół i wydrążyć.

d2sxai3

1. Uzyskany miąższ możemy wymieszać z rozmaitymi dodatkami, np. pokrojoną w drobną kostkę kiełbasą, podsmażonymi pieczarkami, twarogiem, papryką czy cebulą.

2. Tak przygotowanym farszem nadziewamy ziemniaki, posypujemy startym żółtym serem, zawijamy w folię aluminiową i grillujemy około 15-20 minut.

3. Pod koniec odwijajamy folię, by na wierzchu utworzyła się serowa skorupka.

Ziemniaki z grilla z boczkiem – przepis

Boczek i ziemniaki to treściowe oraz bardzo smaczne połączenie, także na grillu.

d2sxai3

1. By stworzyć z nich pyszną potrawę wystarczy obgotować wcześniej kartofle, ostudzić i osuszyć, a następnie obtoczyć w oleju i przyprawach, np. tymianku i rozmarynie.

2. Na koniec każdego ziemniaka zawijamy w plaster boczku, spinamy wykałaczką i układamy na rozgrzanym grillu.

3. Zapiekamy, aż boczek się ładnie zarumieni.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d2sxai3
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2sxai3
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj