Jak zrobić ziemniaki z grilla? Z tym trikiem wyjdą przepyszne
Grillowane ziemniaki mogą być pysznym dodatkiem do innych potraw, zwłaszcza mięsnych albo samodzielnym daniem, serwowanym np. z dipem na bazie jogurtu. Ziemniaki z grilla zachwycają smakiem, ale mają również inną zaletę – bardzo łatwo je przyrządzić, na wiele sposobów.
"Owoc z tysiącznego dająca porostu, wygłodzonych oraczów zachowa od postu" – pisał Adam Mickiewicz w poemacie "Kartofla". Opiewany przez wieszcza ziemniak, choć trafił do Polski dopiero w XVII wieku za czasów panowania Jana III Sobieskiego, szybko stał się naszym narodowym przysmakiem i podstawowym składnikiem diety, niejednokrotnie ratującym przed głodem.
Pożywne bulwy wykorzystywano w polskiej kuchni w wielu przepisach kulinarnych. Ceniono m.in. ziemniaki pieczone w ognisku lub popiele z pieca. Dziś do ich zapiekania można wykorzystać grilla, wyczarowując prosty i pyszny dodatek do innych potraw albo samodzielne danie.
Ziemniaki z grilla - ile czasu grillować?
Na grilla szczególnie dobrze pasują młode ziemniaki, które nie wymagają wcześniejszej obróbki – wystarczy je tylko wcześniej dobrze umyć. Jeśli chcemy wykorzystać "stare" kartofle, warto wybierać odmiany typu A, zwane sałatkowymi, np. Agata, Vineta, Denar, Lord czy Zenia. Dzięki dużej wilgotności i małej zawartości skrobi nie rozpadają się pod wpływem wysokiej temperatury.
Zobacz też: Tzatziki – grecki sos do grillowanych mięs
Ziemniaki najlepiej grillować ze skórką, którą wcześniej nakłuwamy widelcem, co ułatwi ciepłu przenikanie do wnętrza bulwy. Jeśli chcemy przyspieszyć czas ich zapiekania i uniknąć sytuacji, że po przekrojeniu okażą się częściowo surowe, przed ułożeniem na ruszcie można je podgotować przez ok. 10 minut w osolonym wrzątku. Podgotowane wcześniej kartofle grillujemy przez 10-15 minut.
Ziemniaki z grilla - z czym podawać?
Grillowane ziemniaki dobrze komponują się z ziołami: tymiankiem, rozmarynem, bazylią, koperkiem czy majerankiem. Można nimi posypać kartofle przed zapiekaniem albo zmieszać przyprawy z olejem, a następnie taką marynatą pokryć ziemniaki i pozostawić na kwadrans.
Ziemniaki z grilla w folii - jak je przygotować?
Ziemniaki warto grillować w folii aluminiowej, która zapobiega przypaleniu się produktu, a jednocześnie zapewnia równomierny rozkład ciepła.
1. Przed zawinięciem umyte oraz wysuszone bulwy nakłuwamy albo nacinamy w wachlarzyk, nacieramy oliwą i posypujemy przyprawami.
2. Między nacięciami warto też wepchnąć kilka ząbków czosnku.
3. Ziemniaki w folii grillujemy około pół godziny.
4. Długą wykałaczką możemy sprawdzić, czy są już wystarczająco miękkie.
Ziemniaki z grilla z masłem – przepis
Masło to znakomity dodatek do pieczonych ziemniaków, zapewniający im smak i aksamitną konsystencję.
1. Wystarczy pokroić podgotowanego wcześniej kartofla na pół albo naciąć na krzyż, nałożyć łyżeczkę masła, posypać ulubionymi ziołami, zawinąć w folię aluminiową i grillować przez kwadrans.
2. Zwykłe masło warto zastąpić smakowym, np. czosnkowym – kilka ząbków czosnku mieszamy z miękkim masłem, doprawiamy solą i posiekanym koperkiem.
3. Pysznym dopełnieniem ziemniaków będzie też masło pietruszkowe. Jak je przygotować? Pietruszkę drobno siekamy, a późnej łączymy z miękkim masłem i doprawiamy sokiem z cytryny, solą i białym pieprzem.
4. Warto też spróbować masła z posiekanymi filecikami anchois, szczypiorkiem i startą skórką z cytryny.
Ziemniaki na grilla faszerowane – przepis
Jeśli szukamy pomysłu na bardziej konkretne danie warto przyrządzić na grillu ziemniaki faszerowane. W tym wypadku kartofle trzeba koniecznie wcześniej ugotować, a po przestudzeniu przekroić na pół i wydrążyć.
1. Uzyskany miąższ możemy wymieszać z rozmaitymi dodatkami, np. pokrojoną w drobną kostkę kiełbasą, podsmażonymi pieczarkami, twarogiem, papryką czy cebulą.
2. Tak przygotowanym farszem nadziewamy ziemniaki, posypujemy startym żółtym serem, zawijamy w folię aluminiową i grillujemy około 15-20 minut.
3. Pod koniec odwijajamy folię, by na wierzchu utworzyła się serowa skorupka.
Ziemniaki z grilla z boczkiem – przepis
Boczek i ziemniaki to treściowe oraz bardzo smaczne połączenie, także na grillu.
1. By stworzyć z nich pyszną potrawę wystarczy obgotować wcześniej kartofle, ostudzić i osuszyć, a następnie obtoczyć w oleju i przyprawach, np. tymianku i rozmarynie.
2. Na koniec każdego ziemniaka zawijamy w plaster boczku, spinamy wykałaczką i układamy na rozgrzanym grillu.
3. Zapiekamy, aż boczek się ładnie zarumieni.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl