Klopsiki z indyka w aromatycznym sosie pomidorowym
Mięciutkie pulpeciki zanurzone w aromatycznym sosie pomidorowym to gratka dla wszystkich mięsożerców. Mięsne kulki są niezwykle delikatne, a ich przygotowanie zajmie dosłownie chwilę. Skusicie się? Przepis z bloga "Dailycooking".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Klopsy:
- 400 g piersi z indyka
- 1 jajko
- mleko do namoczenia bułki
- 1 sucha bułka pszenna
- 1 łyżka suszonych ziół prowansalskich
- sól do smaku
- 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
- mąka pszenna do oprószenia klopsów
- oliwa lub olej do obsmażenia
Sos:
- 500 ml pasaty pomidorowej
- około 300 ml wody
- 2 większe liście laurowe
- 1/2 łyżeczki ziela angielskiego
- sól do smaku
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki mielonej ostrej papryki
- 1 mała cebula
- 4-5 większych ząbków czosnku
Mięso zmielić w maszynce do mięsa. Bułkę namoczyć w mleku, dokładnie odcisnąć.
Zmielone mięso dobrze wyrobić razem z odciśniętą bułką, jajkiem i przyprawami. Dłońmi zwilżonymi wodą formować niewielkie klopsy, obtaczać w mące (należy strząsnąć nadmiar mąki). Na patelni rozgrzać tłuszcz i na średnim ogniu obsmażać lekko klopsy, ze wszystkich stron tak, aby delikatnie zrumieniły się. Obsmażone klopsy przełożyć do garnka.
Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Przełożyć na patelnię, na której obsmażały się klopsy. W razie potrzeby dodać odrobinę oleju lub oliwy. Mieszając delikatnie podsmażyć - kiedy cebula i czosnek zaczną się delikatnie złocić, zdjąć z ognia. Wlać passatę, wodę, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Przyprawić solą, papryką i przelać do garnka z klopsami. Całość gotować razem na niewielkim ogniu przez około 10 minut. Podawać z kleksem dobrej kwaśnej, gęstej śmietany i z ziemniakami lub ryżem.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze