Trwa ładowanie...
dspzfjx
dspzfjx

Grzyby marynowane

Grzyby marynowane mają bardzo charakterystyczny i intensywny smak. Przepisy na grzyby marynowane 123

Grzyby marynowane mają bardzo charakterystyczny i intensywny smak. Niektórzy potrafią zajadać się nimi prze całą zimę, inni niechętnie po nie sięgają. Zobacz, jak można marynować grzyby, i jak odpowiednio je doprawić.

Lato i początek jesieni to prawdziwy raj dla grzybiarzy, zwłaszcza jeśli w okolicy mają las, a lato akurat jest deszczowe. Niektórzy z nich regularnie chodzą do lasu, by nazbierać do koszyka jak najwięcej grzybów. To cieszy wszystkie osoby, które niekoniecznie chcą wstawać o świecie na grzybobranie, za to uwielbiają przyrządzać z grzybów potrawy. Sosy, zupy, farsze… lista jest naprawdę długa. Jednak, gdy sezon się kończy, kończy się także czas na świeże grzyby. Wtedy polecamy je zamarynować.

Marynowane grzyby mają swój charakterystyczny i bardzo intensywny smak, który nie odpowiada wszystkim. Jest to spowodowane tym, że grzyby przez długi czas moczą sie w marynacie z przyprawami. Jeśli jednak lubimy ten mocny aromat, marynowane grzyby możemy podawać do wielu dań. Są świetnym dodatkiem do dań mięsnych na zimno i ciepło, pasują także do wielu gatunków ryb oraz mogą być uzupełnieniem sałatek. Często wykorzystuje się je również jako element dekoracyjny.

Warto jednak zaznaczyć, ze grzyby marynowane nie powinny być jedzone regularnie, ponieważ zawieją dużą ilość octu, który może niekorzystnie wpływać na nasze zdrowie.

Grzyby marynowane – przygotowanie
Chociaż mówi się, że marynować możemy każdy gatunek grzybów, eksperci przekonują, że najlepiej zanurzyć w marynacie maślaki, borowiki, kurki, podgrzybki, rydze czy opieńki. Znawcy uważają także, że w jednym słoiku powinien marynować się tylko jeden gatunek grzyba. Praktyka pokazuje jednak, że nie trzymamy się tej zasady, a nasze przetwory nam smakują i zajadamy się nimi przez całą zimę.

Najważniejsze jest to, by wybrać najlepsze okazy. Nie powinniśmy marynować grzybów miękkich, wiotkich i starych. Dokładnie sprawdźmy także, czy nasze grzyby nie są robaczywe.

Marynata do grzybów – przygotowanie
Najbardziej tradycyjną marynatę przygotowuje się zazwyczaj z octu, wody, cebuli, cukru oraz przypraw takich jak ziele angielskie i liście laurowe. Niektórzy mają jednak swoje przepisy i do marynowania grzybów używają wina wytrawnego. Znane są także receptury na grzyby marynowane z warzywami.

dspzfjx
dspzfjx
dspzfjx
dspzfjx