Makaron z groszkiem i szynką. Rodzinna porcja
Pani Elżbieta podzieliła się z nami przepisem na pyszny makaron. Kremowy sos i smakowite dodatki to udany patent na obiad dla całej rodziny.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
- 400 g makaronu wstążki
- 60 g masła
- 1 średnia cebula
- 200 g pieczarek
- 250 g mrożonego groszku
- 200 g szynki
- 250 ml śmietany kremówki
- 1 żółtko
- świeżo tarty parmezan
Ja przygotowałam samodzielnie makaron, ale można użyć gotowego. Groszek ugotować do miękkości. Makaron ugotować al dente w dużym garnku w osolonej wodzie. Odcedzić i przełożyć z powrotem do garnka. Pieczarki i cebulę obrać, drobno pokroić. Masło rozpuścić na patelni, wrzucić cebule i pieczarki i obsmażyć na średnim ogniu stale mieszając, przez ok 5 minut. Dołożyć groszek i szynkę. Wymieszać w misce śmietanę z żółtkiem i przelać na patelnię. Dusić przez 5 minut pod przykryciem albo do dobrego rozgrzania się całości. Sos wymieszać z makaronem lub podawać makaron przykryty sosem po wierzchu. Przed podaniem posypać parmezanem.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze