Faworki z ciasta francuskiego. Błyskawiczne ciasteczka dla zabieganych
Faworki z ciasta francuskiego to świetna alternatywa klasycznych faworków dla tych, którzy nie mają czasu ani chęci przygotowywać pracochłonnego ciasta. To również świetna opcja dla amatorów chrustu, którym marzy się nieco odchudzona wersja tego przysmaku na Tłusty Czwartek.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Okazja: |
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 żółtko
1 łyżka wody
cukier puder do oprószenia
Arkusz ciasta rozwinąć i pokroić wzdłuż dłuższego boku na paski o szerokości 1 cm. Każdy pasek należy podzielić na 3-4 równe kawałki, będące docelową długością faworka.
W każdym pasku zrobić nacięcie pośrodku i przez dziurkę przewlec jeden koniec paska – tak samo, jak w klasycznych faworkach.
Ciasteczka układać na blasze wyłożonej pergamin, a następnie posmarować rozkłóconym z wodą żółtkiem.
Piec w 200 stopniach Celsjusza przez około 15 minut, aż faworki staną się złociste. Następnie ostudzić i oprószyć sowicie cukrem pudrem.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze