Trwa ładowanie...
d1cmxp6

Faworki z ciasta francuskiego. Błyskawiczne ciasteczka dla zabieganych

Przepis

Faworki z ciasta francuskiego to świetna alternatywa klasycznych faworków dla tych, którzy nie mają czasu ani chęci przygotowywać pracochłonnego ciasta. To również świetna opcja dla amatorów chrustu, którym marzy się nieco odchudzona wersja tego przysmaku na Tłusty Czwartek.

1.8
(5 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Okazja:
Faworki z ciasta francuskiego
123RF
Składniki

1 opakowanie ciasta francuskiego
1 żółtko
1 łyżka wody
cukier puder do oprószenia

Przepis

Arkusz ciasta rozwinąć i pokroić wzdłuż dłuższego boku na paski o szerokości 1 cm. Każdy pasek należy podzielić na 3-4 równe kawałki, będące docelową długością faworka.
W każdym pasku zrobić nacięcie pośrodku i przez dziurkę przewlec jeden koniec paska – tak samo, jak w klasycznych faworkach.
Ciasteczka układać na blasze wyłożonej pergamin, a następnie posmarować rozkłóconym z wodą żółtkiem.
Piec w 200 stopniach Celsjusza przez około 15 minut, aż faworki staną się złociste. Następnie ostudzić i oprószyć sowicie cukrem pudrem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Faworki z ciasta francuskiego. Błyskawiczne ciasteczka dla zabieganych
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki
d1cmxp6

Podziel się opinią

10
2
Share
d1cmxp6
d1cmxp6
d1cmxp6
d1cmxp6
Więcej tematów
d1cmxp6