Fasolka po bretońsku
Ile domów, tyle przepisów na fasolkę po bretońsku. Ten klasyk na stałe wpisał się w jadłospis Polaków, choć z kuchnią bretońską nie ma zbyt wiele wspólnego. Dlaczego warto ją przygotować? Jest sycąca, pyszna i prosta do przygotowania. Sprawdzony przepis polecamy prosto z bloga "Kuchenny kredens".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 400 g fasoli Piękny Jaś
- 1-2 słoiczki przecieru pomidorowego
- cebula
- ok. 400 g kiełbasy (np. myśliwskiej) i boczku
- 2-3 ząbki czosnku
- pieprz, sól do smaku
- łyżeczka majeranku
- łyżeczka cukru
- ziele angielskie, liść laurowy
- opcjonalnie: cząber
Suszoną fasolę zalać wodą i odstawić na co najmniej 12 godzin do namoczenia. Po tym czasie odlać wodę, przepłukać ziarna i już w garnku zalać ponownie wodą kilka centymetrów powyżej poziomu fasoli. Dodać ziele angielskie, liść laurowy i majeranek. Gotować na średnim ogniu aż fasola będzie prawie miękka (ok. 1 - 2 godzin). Boczek pokroić w kostkę, kiełbasę w półtalarki i przesmażyć na patelni z pokrojoną w piórka cebulą i czosnkiem. Dodać do fasoli w trakcie gotowania. Gdy fasola jest już prawie miękka, dodać przecier pomidorowy oraz doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem. Tak przygotowaną gotować jeszcze do miękkości i aż sos odpowiednio zgęstnieje.
Zobacz także: tort czekoladowy z orzechami z przepisu babci
Polecamy wideo: Tradycyjne dania kuchni śląskiej
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze