Trwa ładowanie...
d1wuwn5
d1wuwn5

Karczek przekładany kapustą

Przepis

Soczyste i miękkie mięso pieczone z warzywami to propozycja Ewy Wachowicz na rodzinny obiad. Tak przygotowana karkówka dosłownie rozpływa się w ustach. Podaj z pieczonymi ziemniaczkami.

3.2
(6 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
Karczek przekładany kapustą
Archiwum prywatne
Składniki

⦁ 1½ kg karkówki wieprzowej
⦁ 2 ząbki czosnku
⦁ sól
⦁ pieprz
⦁ majeranek
⦁ 2 cebule
⦁ 1 papryka czerwona
⦁ 1 papryka żółta
⦁ 1 kg kapusty kiszonej

Do podania:
⦁ ziemniaki w mundurkach

Przepis

Mięso umyć, osuszyć i naciąć (pokroić w plastry nie docinając jednak do końca). Przyprawić solą i pieprzem. Natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Oprószyć majerankiem.

Cebulę pokroić w krążki, papryki oczyścić i pokroić na kawałki. Włożyć między plastry karkówki (paprykę naprzemiennie – raz czerwoną, raz żółtą).

Umieścić w naczyniu żaroodpornym i obłożyć kapustą kiszoną. Przykryć i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piec przez 1 ½ godziny. Po tym czasie odkryć i zapiec pod grillem (15 minut). Podawać z ziemniakami w mundurkach.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Karczek przekładany kapustą
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

42
27
Share
d1wuwn5
d1wuwn5
d1wuwn5
d1wuwn5
Więcej tematów
d1wuwn5