WAŻNE
TERAZ

NFZ na krawędzi. Rząd chce zmienić prawo

Faszerowany kalmar w cytrynowym sosie z uzo

Kalmary należą do najbardziej popularnych i lubianych owoców morza. Są dostępne zarówno świeże, jak i mrożone. Podzielone na części, jak i w całości. Przyrządzać je można na wiele sposobów

Faszerowany kalmarFaszerowany kalmar
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 100 g zielonego frikeh (rodzaj grubej kaszy z zielonej pszenicy)
  • sól
  • 1 duży kalmar (ok. 25 cm)
  • mieszana zielenina w zależności od sezonu: szpinak, pokrzywa, szczaw , botwina
  • 2 cebule
  • 100 g fety
  • sok z 1 cytryny
  • 100 ml oliwy
  • 100 ml uzo

Przepis

  • Wypłucz kaszę, zalej wodą, dodaj szczyptę soli i gotuj pod przykryciem około 15 minut (powinna być miękka, ale się nie rozpadać). Piekarnik nastaw na 190 stopni. Kalmara wypatrosz, usuń strunę.
  • Zieleninę opłucz dokładnie, osusz i posiekaj. Cebule pokrój w pióra i zeszklij na niewielkiej ilości oliwy. Dodaj posiekaną zieleninę, pokruszoną fetę i ugotowaną kaszę. Dokładnie zamieszaj, sprawdź, czy nie trzeba doprawić solą.
  • Nadziej kalmara przygotowanym farszem. Dobrze jest go zaszyć nicią albo spiąć długą wykałaczką, żeby farsz nie wypadł w czasie pieczenia.
  • Umieść kalmara w naczyniu do zapiekania, zalej cytryną, oliwą i uzo. Lekko posól. Włóż do nagrzanego piekarnika na 25 minut.
  • Najlepszy jest na ciepło, z klasyczną grecką sałatką i z chlebem kukurydzianym. Jestem bardzo dumna z tego przepisu.
Wybrane dla Ciebie
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟