Trwa ładowanie...
d1w40yr
13-07-2022 11:08

Faszerowany kalmar w cytrynowym sosie z uzo

Przepis

Kalmary należą do najbardziej popularnych i lubianych owoców morza. Są dostępne zarówno świeże, jak i mrożone. Podzielone na części, jak i w całości. Przyrządzać je można na wiele sposobów

d1w40yr
2.8
(10 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1

Siga siga
Źródło: Siga siga
Składniki
  • 100 g zielonego frikeh (rodzaj grubej kaszy z zielonej pszenicy)
  • sól
  • 1 duży kalmar (ok. 25 cm)
  • mieszana zielenina w zależności od sezonu: szpinak, pokrzywa, szczaw , botwina
  • 2 cebule
  • 100 g fety
  • sok z 1 cytryny
  • 100 ml oliwy
  • 100 ml uzo
Przepis
  • Wypłucz kaszę, zalej wodą, dodaj szczyptę soli i gotuj pod przykryciem około 15 minut (powinna być miękka, ale się nie rozpadać). Piekarnik nastaw na 190 stopni. Kalmara wypatrosz, usuń strunę.
  • Zieleninę opłucz dokładnie, osusz i posiekaj. Cebule pokrój w pióra i zeszklij na niewielkiej ilości oliwy. Dodaj posiekaną zieleninę, pokruszoną fetę i ugotowaną kaszę. Dokładnie zamieszaj, sprawdź, czy nie trzeba doprawić solą.
  • Nadziej kalmara przygotowanym farszem. Dobrze jest go zaszyć nicią albo spiąć długą wykałaczką, żeby farsz nie wypadł w czasie pieczenia.
  • Umieść kalmara w naczyniu do zapiekania, zalej cytryną, oliwą i uzo. Lekko posól. Włóż do nagrzanego piekarnika na 25 minut.
  • Najlepszy jest na ciepło, z klasyczną grecką sałatką i z chlebem kukurydzianym. Jestem bardzo dumna z tego przepisu.

Przepis pochodzi z książki Sabiny Francuz "Siga siga. Smak Grecji na twoim talerzu"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Faszerowany kalmar w cytrynowym sosie z uzo
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

5

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1w40yr
d1w40yr
d1w40yr
d1w40yr
Więcej tematów
d1w40yr

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj