Faszerowany kalmar w cytrynowym sosie z uzo

Kalmary należą do najbardziej popularnych i lubianych owoców morza. Są dostępne zarówno świeże, jak i mrożone. Podzielone na części, jak i w całości. Przyrządzać je można na wiele sposobów

Faszerowany kalmarFaszerowany kalmar
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 100 g zielonego frikeh (rodzaj grubej kaszy z zielonej pszenicy)
  • sól
  • 1 duży kalmar (ok. 25 cm)
  • mieszana zielenina w zależności od sezonu: szpinak, pokrzywa, szczaw , botwina
  • 2 cebule
  • 100 g fety
  • sok z 1 cytryny
  • 100 ml oliwy
  • 100 ml uzo

Przepis

  • Wypłucz kaszę, zalej wodą, dodaj szczyptę soli i gotuj pod przykryciem około 15 minut (powinna być miękka, ale się nie rozpadać). Piekarnik nastaw na 190 stopni. Kalmara wypatrosz, usuń strunę.
  • Zieleninę opłucz dokładnie, osusz i posiekaj. Cebule pokrój w pióra i zeszklij na niewielkiej ilości oliwy. Dodaj posiekaną zieleninę, pokruszoną fetę i ugotowaną kaszę. Dokładnie zamieszaj, sprawdź, czy nie trzeba doprawić solą.
  • Nadziej kalmara przygotowanym farszem. Dobrze jest go zaszyć nicią albo spiąć długą wykałaczką, żeby farsz nie wypadł w czasie pieczenia.
  • Umieść kalmara w naczyniu do zapiekania, zalej cytryną, oliwą i uzo. Lekko posól. Włóż do nagrzanego piekarnika na 25 minut.
  • Najlepszy jest na ciepło, z klasyczną grecką sałatką i z chlebem kukurydzianym. Jestem bardzo dumna z tego przepisu.

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast