Faszerowany kalmar w cytrynowym sosie z uzo
Kalmary należą do najbardziej popularnych i lubianych owoców morza. Są dostępne zarówno świeże, jak i mrożone. Podzielone na części, jak i w całości. Przyrządzać je można na wiele sposobów
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1 |
- Wypłucz kaszę, zalej wodą, dodaj szczyptę soli i gotuj pod przykryciem około 15 minut (powinna być miękka, ale się nie rozpadać). Piekarnik nastaw na 190 stopni. Kalmara wypatrosz, usuń strunę.
- Zieleninę opłucz dokładnie, osusz i posiekaj. Cebule pokrój w pióra i zeszklij na niewielkiej ilości oliwy. Dodaj posiekaną zieleninę, pokruszoną fetę i ugotowaną kaszę. Dokładnie zamieszaj, sprawdź, czy nie trzeba doprawić solą.
- Nadziej kalmara przygotowanym farszem. Dobrze jest go zaszyć nicią albo spiąć długą wykałaczką, żeby farsz nie wypadł w czasie pieczenia.
- Umieść kalmara w naczyniu do zapiekania, zalej cytryną, oliwą i uzo. Lekko posól. Włóż do nagrzanego piekarnika na 25 minut.
- Najlepszy jest na ciepło, z klasyczną grecką sałatką i z chlebem kukurydzianym. Jestem bardzo dumna z tego przepisu.
Przepis pochodzi z książki Sabiny Francuz "Siga siga. Smak Grecji na twoim talerzu"
Podziel się opinią
Komentarze