WP

Potrawka z serc indyczych. Pyszny sposób na podroby - Przepis

Trwa ładowanie...
Zdjęcie dziejesie.wp.pl
Podziel się

Ten przepis dostaliśmy od czytelniczki. - Bardzo proste danie i wyjątkowo smaczne. Można podawać z kaszą, ryżem, ziemniakami. W mojej rodzinie przyjęła się kasza i szczerze polecam tę wersję - pisze pani Ala.

Składniki
  • 1/2 kg serc indyczych
  • 1 marchewka
  • kawałek selera naciowego
  • 1 mała czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 kostka bulionowa drobiowa
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • kilka łyżek oleju
  • pieprz,sól
  • papryka słodka, ostra
Przepis

Serca indycze opłukać, obrać z błonek pokroić na grubsze plastry. Warzywa pokroić w kostkę po za marchewką. Marchew w półplasterki. Na patelni rozgrzać olej 2 łyżki. Wrzucić czosnek i cebulę, zeszklić. Następnie dodać pozostałe warzywa chwilę poddusić około 5-10 minut. Warzywa przełożyć do rondelka. Patelnię oczyścić wodą i resztki po smażeniu przelać do warzyw. Na patelnię wlać 2 łyżki oleju rozgrzać, włożyć sera i podsmażyć z każdej strony. Następnie przełożyć do warzyw. Kostkę bulionową rozpuścić w 1/2 szklanki wrzącej wody dodać do potrawki. Doprawić do smaku pieprzem, solą, papryką słodką i ostrą, według własnego smaku. Przykryć i dusić około 40 minut na wolnym ogniu. Na koniec rozmieszać łyżkę mąki z niewielką ilością zimnej wody, wlać do potrawki, zamieszać zagotować. Podawać z kaszą, ryżem lub ziemniakami.

WP

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
WP
WP
WP