ycipk-1jkepz
ycipk-1jkepz

Indyk - Przepisy

Golden Brown Oven Roasted Turkey iStock
Podziel się

Indyka uwielbiają nie tylko kucharze i krytycy kulinarni, ale także dietetycy i dermatolodzy. Jest chude, łatwo dostępne bardzo zdrowe.

ycipk-1jkepz

Mięso z indyka jest chude i bardzo zdrowe. Ma wiele walorów smakowych, a lista dań, które można z niego przygotować jest naprawdę bardzo długa. Zachwycają się nim kucharze z całego świata, ale często przygotowywane jest także w domowym zaciszu. Co ciekawe, płaty indyczego mięsa usmażone na maśle zostały uznane przez największych smakoszy za jedno z najlepszych dań na świecie!

*Indyk – wartości odżywcze *
O tym, że warto jeść indyka przekonują nas sami dietetycy. Mięso z tego rodzaju drobiu jest chude, niskokaloryczne, a zarazem sycące. Dodatkowo jest skarbnicą witamin i minerałów. Jedząc pierś indyczą dostarczymy naszemu organizmowi m.in. witaminy B6 i B12 oraz żelazo, cynk czy selen.

Natomiast indycza wątróbka powinna być stałym elementem diety tych osób, którym zależy na urodzie. Zawarta w mięsie witamina A poprawi jędrność naszej cery, a biotyna pozytywnie wpłynie na kondycję cebulek włosowych. Kto jeszcze powinien jak najczęściej jeść indyczą wątróbkę? Dermatolodzy sugerują, by spożywały ją nastolatkowe, którzy mają problem z trądzikiem młodzieńczym.

*Indyk – jak przygotować *
Kucharze bardzo doceniają indyka, ponieważ jego mięso kryje w sobie wiele smaków. Indycza pierś jest niesamowicie delikatna, ciemne udka mogą przypominać smakiem dziczyznę, a tłuste mięso z szyi będzie nadawało się na wywar do zupy. Taka różnorodność sprawia, że po mięso z indyka mogą sięgać zarówno fani tradycyjnych dań, jak i osoby, które lubią eksperymentować w kuchni.

W Polsce najczęściej serwuje się kotlety z indyka. Żeby wyszły idealne, musimy jednak pamiętać o tym, by nie rozbijać ich zbyt mocno, ponieważ z mięsa wypłynie sok. W efekcie kotlety będą suche i niesmaczne. Dodatkowo kucharze radzą, by nie dodawać do indyczego mięsa zbyt wielu przepraw. Intensywne zioła czy dodatki korzenne mogą stłumić delikatny smak indyka.

ycipk-1jkepz

Możemy również zdecydować się na to, by zrobić pieczeń z indyka. Żeby nie wyszła sucha, mięso należy najpierw natrzeć masłem. Następnie wsadzamy go do piekarnika, który powinien być rozgrzany do 220 stopni Celsjusza. Po około 20 minutach mięso przykrywamy folią aluminiową i pieczemy przez kolejne godziny (długość pieczenia zależy od wagi naszego indyka).

ycipk-1jkepz
ycipk-1jkepz