Indyk
Indyka uwielbiają nie tylko kucharze i krytycy kulinarni, ale także dietetycy i dermatolodzy. Jest chude, łatwo dostępne bardzo zdrowe.
Mięso z indyka jest chude i bardzo zdrowe. Ma wiele walorów smakowych, a lista dań, które można z niego przygotować jest naprawdę bardzo długa. Zachwycają się nim kucharze z całego świata, ale często przygotowywane jest także w domowym zaciszu. Co ciekawe, płaty indyczego mięsa usmażone na maśle zostały uznane przez największych smakoszy za jedno z najlepszych dań na świecie!
Indyk – wartości odżywcze
O tym, że warto jeść indyka przekonują nas sami dietetycy. Mięso z tego rodzaju drobiu jest chude, niskokaloryczne, a zarazem sycące. Dodatkowo jest skarbnicą witamin i minerałów. Jedząc pierś indyczą dostarczymy naszemu organizmowi m.in. witaminy B6 i B12 oraz żelazo, cynk czy selen.
Natomiast indycza wątróbka powinna być stałym elementem diety tych osób, którym zależy na urodzie. Zawarta w mięsie witamina A poprawi jędrność naszej cery, a biotyna pozytywnie wpłynie na kondycję cebulek włosowych. Kto jeszcze powinien jak najczęściej jeść indyczą wątróbkę? Dermatolodzy sugerują, by spożywały ją nastolatkowe, którzy mają problem z trądzikiem młodzieńczym.
Indyk – jak przygotować
Kucharze bardzo doceniają indyka, ponieważ jego mięso kryje w sobie wiele smaków. Indycza pierś jest niesamowicie delikatna, ciemne udka mogą przypominać smakiem dziczyznę, a tłuste mięso z szyi będzie nadawało się na wywar do zupy. Taka różnorodność sprawia, że po mięso z indyka mogą sięgać zarówno fani tradycyjnych dań, jak i osoby, które lubią eksperymentować w kuchni.
W Polsce najczęściej serwuje się kotlety z indyka. Żeby wyszły idealne, musimy jednak pamiętać o tym, by nie rozbijać ich zbyt mocno, ponieważ z mięsa wypłynie sok. W efekcie kotlety będą suche i niesmaczne. Dodatkowo kucharze radzą, by nie dodawać do indyczego mięsa zbyt wielu przepraw. Intensywne zioła czy dodatki korzenne mogą stłumić delikatny smak indyka.
Możemy również zdecydować się na to, by zrobić pieczeń z indyka. Żeby nie wyszła sucha, mięso należy najpierw natrzeć masłem. Następnie wsadzamy go do piekarnika, który powinien być rozgrzany do 220 stopni Celsjusza. Po około 20 minutach mięso przykrywamy folią aluminiową i pieczemy przez kolejne godziny (długość pieczenia zależy od wagi naszego indyka).