Gofry jak sprzed lat. Chrupiące na zewnątrz, mięciutkie w środku
Gofry kojarzą się nierozłącznie z wakacjami. Wielu z nas do dziś pamięta smak gofrów z budki jedzonych podczas kolonii bądź wakacji z rodzicami nad Bałtykiem. Teraz trudno znaleźć ten przysmak dzieciństwa i nie rozczarować się jego smakiem. Dlatego najlepiej przygotować go samodzielnie. W ramach naszego cyklu "Sentymentalny wtorek" mamy dla was przepis na domowe gofry, do których przygotowania gofrownica wcale nie będzie potrzebna.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Sposobów przygotowania gofrów jest wiele. Możesz zrobić to tradycyjnie w gofrownicy, ale nie jest ona niezbędna. Możesz usmażyć je na patelni, upiec w silikonowych foremkach w piekarniku albo przygotować je w opiekaczu. Widzisz, gofrownica nie będzie ci potrzebna, a efekt jest równie pyszny.
Gofry z patelni
Co prawda wyglądem przypominają racuszki, ale kiedy je przygotujesz, przekonasz się, że w smaku niczego im nie brakuje.
Składniki:
- jajko,
- ¾ szklanki mleka,
- ¾ szklanki mąki pszennej,
- ¼ łyżeczka soli,
- 1½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- 50 g masła roztopionego masła,
- 3 łyżki cukru (opcjonalnie).
Przygotowanie:
Do miski wbij jajko i rozkłóć je razem z mlekiem, dodaj mąkę, sól i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszaj. Teraz wlej roztopione i ostudzone masło i ponownie wymieszaj całość. Ciasto odstaw na kilkanaście minut.
Rozgrzej patelnię z nieprzywierającą powłoką i wylej na nią porcję ciasta. Smaż na średnim ogniu przez 3 minuty z każdej ze stron. Usmażone gofry podaj z bitą śmietaną, dżemem lub syropem klonowym i sezonowymi owocami.
Gofry z opiekacza
Toster czy opiekacz z powodzeniem zastąpi gofrownicę. Przekonaj się sam!
Składniki:
- 1½ szklanki mąki,
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 jajka,
- 2 łyżki cukru,
- ¾ szklanki wody,
- ¼ szklanki oleju,
- ¼ łyżeczki soli.
Przygotowanie:
Rozbij jajka i oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem i olejem, dodaj stopniowo mąkę oraz proszek do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszaj. Z białek ubij pianę, dodaj do masy i dokładnie wymieszaj całość. Gotowe ciasto wlewaj porcjami na płytki tostera, ale nie zamykaj urządzenia. Po ok. 6 minutach przewróć gofry na drugą stronę i piecz, aż się nie zarumienią.
Tradycyjne gofry
Pyszności, które przygotujesz według poniższego przepisu, możesz także upiec w piekarniku. Wystarczy, że ciasto zamiast do gofrownicy, wlejesz do specjalnych silikonowych foremek i wstawisz do piekarnika na kilkanaście minut. Kiedy będą gotowe, zarumienią się i same „wyskoczą” z foremek.
Składniki:
- 2 jajka,
- 2 szklanki mąki,
- 2 szklanki mleka,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- ¼ łyżeczki soli,
- 2 łyżki cukru,
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego.
Przygotowanie:
Mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól wymieszaj w dużej misce, dodaj mleko, olej oraz 2 żółtka i wszystko dokładnie wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do ciasta i dokładnie wymieszaj całość. Ciasto wlewaj porcjami na rozgrzaną gofrownicę i piecz na rumiany kolor (3-4 minuty). Gotowe gofry wystudź na kratce i podaj z ulubionymi dodatkami.
Zobacz także wideo: Babeczki z owocami sezonowymi według przepisu z 1895 roku
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.