ycipk-37punk

Gofry jak sprzed lat. Chrupiące na zewnątrz, mięciutkie w środku

Gofry kojarzą się nierozłącznie z wakacjami. Wielu z nas do dziś pamięta smak gofrów z budki jedzonych podczas kolonii bądź wakacji z rodzicami nad Bałtykiem. Teraz trudno znaleźć ten przysmak dzieciństwa i nie rozczarować się jego smakiem. Dlatego najlepiej przygotować go samodzielnie. W ramach naszego cyklu "Sentymentalny wtorek" mamy dla was przepis na domowe gofry, do których przygotowania gofrownica wcale nie będzie potrzebna.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Domowe gofry
Domowe gofry (iStock.com)
ycipk-37punk

Sposobów przygotowania gofrów jest wiele. Możesz zrobić to tradycyjnie w gofrownicy, ale nie jest ona niezbędna. Możesz usmażyć je na patelni, upiec w silikonowych foremkach w piekarniku albo przygotować je w opiekaczu. Widzisz, gofrownica nie będzie ci potrzebna, a efekt jest równie pyszny.

Gofry z patelni

Co prawda wyglądem przypominają racuszki, ale kiedy je przygotujesz, przekonasz się, że w smaku niczego im nie brakuje.
Składniki:

  • jajko,
  • ¾ szklanki mleka,
  • ¾ szklanki mąki pszennej,
  • ¼ łyżeczka soli,
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 50 g masła roztopionego masła,
  • 3 łyżki cukru (opcjonalnie).

Przygotowanie:
Do miski wbij jajko i rozkłóć je razem z mlekiem, dodaj mąkę, sól i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszaj. Teraz wlej roztopione i ostudzone masło i ponownie wymieszaj całość. Ciasto odstaw na kilkanaście minut.
Rozgrzej patelnię z nieprzywierającą powłoką i wylej na nią porcję ciasta. Smaż na średnim ogniu przez 3 minuty z każdej ze stron. Usmażone gofry podaj z bitą śmietaną, dżemem lub syropem klonowym i sezonowymi owocami.

ycipk-37punk
iStock.com
Podziel się

Gofry z opiekacza

Toster czy opiekacz z powodzeniem zastąpi gofrownicę. Przekonaj się sam!
Składniki:

  • 1½ szklanki mąki,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki cukru,
  • ¾ szklanki wody,
  • ¼ szklanki oleju,
  • ¼ łyżeczki soli.

Przygotowanie:
Rozbij jajka i oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem i olejem, dodaj stopniowo mąkę oraz proszek do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszaj. Z białek ubij pianę, dodaj do masy i dokładnie wymieszaj całość. Gotowe ciasto wlewaj porcjami na płytki tostera, ale nie zamykaj urządzenia. Po ok. 6 minutach przewróć gofry na drugą stronę i piecz, aż się nie zarumienią.

123RF.COM
Podziel się
ycipk-37punk

Tradycyjne gofry

Pyszności, które przygotujesz według poniższego przepisu, możesz także upiec w piekarniku. Wystarczy, że ciasto zamiast do gofrownicy, wlejesz do specjalnych silikonowych foremek i wstawisz do piekarnika na kilkanaście minut. Kiedy będą gotowe, zarumienią się i same „wyskoczą” z foremek.
Składniki:

  • 2 jajka,
  • 2 szklanki mąki,
  • 2 szklanki mleka,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • ¼ łyżeczki soli,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego.

Przygotowanie:
Mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól wymieszaj w dużej misce, dodaj mleko, olej oraz 2 żółtka i wszystko dokładnie wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do ciasta i dokładnie wymieszaj całość. Ciasto wlewaj porcjami na rozgrzaną gofrownicę i piecz na rumiany kolor (3-4 minuty). Gotowe gofry wystudź na kratce i podaj z ulubionymi dodatkami.

Zobacz także wideo: Babeczki z owocami sezonowymi według przepisu z 1895 roku

ycipk-37punk
ycipk-37punk
ycipk-37punk
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.

ycipk-37punk