Nocna owsianka. Śniadanie, które zrobi się samo
Oto przepis na nocną owsiankę, czyli śniadanie, które możesz przygotować dzień wcześniej, włożyć do lodówki, a rano zjeść. Takie śniadanie to świetny pomysł dla śpiochów - teraz bez wyrzutów sumienia będą mogli pospać "jeszcze 5 minutek" dłużej. W poniższym przepisie celowo nie podajemy dokładnych składników, które mogą się znaleźć w owsiance - wszytko zależy od ciebie. Puść wodzę wyobraźni i skomponuj swoje nowe, ulubione śniadanie.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- ½ szklanki płatków owsianych,
- ½ łyżeczki nasion chia,
- szklanka mleka (tyle, aby zakryć płatki),
- 1-2 łyżeczki miodu,
- garść posiekanych bakalii (np. daktyli, rodzynek, żurawiny, orzechów),
- pokrojone w kosteczkę ulubione owocwe sezonowe.
Wieczorem wsyp płatki owsiane do miseczki, słoiczka lub wysokiej szklanki i zalej je mlekiem wymieszanym z miodem. Na wierzchu poukładaj bakalie, a na nich świeże, sezonowe owoce pokrojone w kostkę (możesz też zrobić to dopiero rankiem następnego dnia). Tak przygotowaną owsiankę wstaw do lodówki, a rano wyjmij i zjedz ze smakiem na zimno lub podgrzej lekko w kuchence mikrofalowej. Prawda, że to proste? Smacznego!
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze