Ryba po grecku

Ryba po grecku to potrawa, którą w Polsce bardzo często podaje się w czasie kolacji wigilijnej. Zobacz, skąd pochodzi jej nazwa, i jak najlepiej przyrządzić tę potrawę.

Ryba po grecku to w wielu domach tradycyjne danie podawane w czasie wigilijnej kolacji. Podajemy ją na ciepło lub na zimno. Zazwyczaj tę potrawę przyrządzamy z kawałków filetów rybnych, które zalewa się sosem warzywnym. To danie zna doskonale wielu Polaków, ale czy sami grecy rozpoznaliby w tej potrawie swoje smaki?

Okazuje się, że polska ryba po grecku jedynie nawiązuje go oryginalnego greckiego przepisu. Przede wszystkim różni się sposób przyrządzania tego dania. Polacy smażą rybę w kawałkach, a Grecy podają ją pieczoną w całości. Każdy zauważy również różnice w sosie. W Polsce jest to sos warzywny z dodatkiem pomidorów, marchwi, pietruszki, selera i cebuli. W Grecji nie używa się tylu składników – wystarczy podsmażony na oliwie czosnek z cebulą, trochę oliwek i pomidory. Jest jeszcze jedna różnica. My jemy rybę po grecku na święta Bożego Narodzenia, a niektórzy Grecy – na Wielkanoc.

Ryba po grecku – przepisRyba po grecku to danie tradycyjne, dlatego bardzo trudno znaleźć jeden przepis, który byłby uniwersalny. Niektórzy lubią przygotowywać tę potrawę z filetów z pangi, inni zdecydowanie preferują dorsza, czasami na stołach króluje też ryba po grecku zrobiona z morszczuka, miruny czy mintaja. Zawsze będzie to jednak ryba biała, i za każdym razem będą to filety.

Ryba po grecku – przygotowaniePrzygotowanie ryby po grecku zazwyczaj rozpoczyna się od zrobienia sosu. W tym celu należy pokroić cebulę, a marchewkę, pietruszkę oraz seler zetrzeć na tarce, najlepiej na grubych oczkach. Następnie rozgrzewam patelnię i na oleju smażymy przygotowaną wcześniej cebulkę. Gdy ta zeszkli się, dorzucamy resztę warzyw, a po chwili dodajemy również koncentrat pomidorowy. W niektórych przepisach znajdziemy informacje o tym, że do warzyw dolewa się także bulion. Całość należy dusić na małym ogniu. Dla smaku warto dodać też przyprawy: gałkę muszkatołową, ziele angielskie, sól i pieprz.

Gdy nasz sos będzie się dusił, my możemy zając się rybą. Filety należy pokroić na mniejsze części, a następnie obtoczyć je w jajku i bułce tartej. Kawałki ryby smażymy następnie na oleju.

Na koniec podsmażone kawałki ryb zalewamy sosem warzywnym. Całość najlepiej schłodzić przez noc w lodówce.

Psari plaki, czyli prawdziwa ryba po grecku

Psari plaki, czyli prawdziwa ryba po grecku

Magda Bukowska Magda Bukowska
Jak zrobić rybę po grecku?
WIDEO

Jak zrobić rybę po grecku?

Katarzyna Gileta Katarzyna Gileta
Ryba po grecku - wypróbuj warianty

Ryba po grecku - wypróbuj warianty