Trwa ładowanie...
ycipk-22eq8f
ycipk-22eq8f

Ryba po grecku

Ryba po grecku - sprawdzony przepis Shutterstock

Ryba po grecku to potrawa, którą w Polsce bardzo często podaje się w czasie kolacji wigilijnej. Zobacz, skąd pochodzi jej nazwa, i jak najlepiej przyrządzić tę potrawę.

Ryba po grecku to w wielu domach tradycyjne danie podawane w czasie wigilijnej kolacji. Podajemy ją na ciepło lub na zimno. Zazwyczaj tę potrawę przyrządzamy z kawałków filetów rybnych, które zalewa się sosem warzywnym. To danie zna doskonale wielu Polaków, ale czy sami grecy rozpoznaliby w tej potrawie swoje smaki?

Okazuje się, że polska ryba po grecku jedynie nawiązuje go oryginalnego greckiego przepisu. Przede wszystkim różni się sposób przyrządzania tego dania. Polacy smażą rybę w kawałkach, a Grecy podają ją pieczoną w całości. Każdy zauważy również różnice w sosie. W Polsce jest to sos warzywny z dodatkiem pomidorów, marchwi, pietruszki, selera i cebuli. W Grecji nie używa się tylu składników – wystarczy podsmażony na oliwie czosnek z cebulą, trochę oliwek i pomidory. Jest jeszcze jedna różnica. My jemy rybę po grecku na święta Bożego Narodzenia, a niektórzy Grecy – na Wielkanoc.

Ryba po grecku – przepis
Ryba po grecku to danie tradycyjne, dlatego bardzo trudno znaleźć jeden przepis, który byłby uniwersalny. Niektórzy lubią przygotowywać tę potrawę z filetów z pangi, inni zdecydowanie preferują dorsza, czasami na stołach króluje też ryba po grecku zrobiona z morszczuka, miruny czy mintaja. Zawsze będzie to jednak ryba biała, i za każdym razem będą to filety.

Ryba po grecku – przygotowanie
Przygotowanie ryby po grecku zazwyczaj rozpoczyna się od zrobienia sosu. W tym celu należy pokroić cebulę, a marchewkę, pietruszkę oraz seler zetrzeć na tarce, najlepiej na grubych oczkach. Następnie rozgrzewam patelnię i na oleju smażymy przygotowaną wcześniej cebulkę. Gdy ta zeszkli się, dorzucamy resztę warzyw, a po chwili dodajemy również koncentrat pomidorowy. W niektórych przepisach znajdziemy informacje o tym, że do warzyw dolewa się także bulion. Całość należy dusić na małym ogniu. Dla smaku warto dodać też przyprawy: gałkę muszkatołową, ziele angielskie, sól i pieprz.

Gdy nasz sos będzie się dusił, my możemy zając się rybą. Filety należy pokroić na mniejsze części, a następnie obtoczyć je w jajku i bułce tartej. Kawałki ryby smażymy następnie na oleju.

Na koniec podsmażone kawałki ryb zalewamy sosem warzywnym. Całość najlepiej schłodzić przez noc w lodówce.

ycipk-22eq8f
ycipk-22eq8f
ycipk-22eq8f
ycipk-22eq8f