Fava, czyli pasta z grochu
Fava to klasyczna grecka pasta przygotowana na bazie żółtego grochu oraz cebuli. Pasta jest bardzo zdrowa, pożywna i treściwa. Sprawdza się jako dodatek do chleba i warzyw, idealna przekąska dla wegetarian.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
• 200 g żółtego gruchu łuskanego w połówkach
• 3 cebule
• 2 łyżki cytryny
• ½ szklanki oliwy z oliwek
• szczypta soli i pieprzu
Groch namocz i pozostaw na kilkanaście godzin (10-12). Następnie gotuj go na małym ogniu do czasu, aż stanie się miękki. Cebule obierz i posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmażaj cebulę przez pół godziny na małym ogniu, aż będzie miękka. Następnie połącz groch z cebulą, dopraw solą i pieprzem. Całość zmiksuj na gładką masę z oliwą z oliwek, solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.
Patrycja Gruszecka
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze