Trwa ładowanie...
d3z5ski
d3z5ski

Fava, czyli pasta z grochu

Przepis

Fava to klasyczna grecka pasta przygotowana na bazie żółtego grochu oraz cebuli. Pasta jest bardzo zdrowa, pożywna i treściwa. Sprawdza się jako dodatek do chleba i warzyw, idealna przekąska dla wegetarian.

1.0
(2 głosy)
Oceń:
d3z5ski
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-4

Fava, czyli pasta z grochu
Składniki

• 200 g żółtego gruchu łuskanego w połówkach
• 3 cebule
• 2 łyżki cytryny
• ½ szklanki oliwy z oliwek
• szczypta soli i pieprzu

Przepis

Groch namocz i pozostaw na kilkanaście godzin (10-12). Następnie gotuj go na małym ogniu do czasu, aż stanie się miękki. Cebule obierz i posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmażaj cebulę przez pół godziny na małym ogniu, aż będzie miękka. Następnie połącz groch z cebulą, dopraw solą i pieprzem. Całość zmiksuj na gładką masę z oliwą z oliwek, solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.

Patrycja Gruszecka

d3z5ski
Fava, czyli pasta z grochu
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
Share
d3z5ski
d3z5ski

d3z5ski
d3z5ski
d3z5ski