Kulki z indyka. Podaj z ulubionym makaronem
"Kulki z indyka przygotowane wcześniej mogą być wykorzystane na wiele sposobów: jako samodzielny mięsny obiad, mogą być duszone w sosie, mogą być ugrillowane lub pieczone. U mnie zazwyczaj najpierw krótko je podsmażam na dużym ogniu a potem duszę w sosie, wówczas są niezwykle aromatyczne i soczyste" - pisze autorka bloga "Marta M.".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
- ok. 500 g mielonego mięsa z indyka
- 1 duża cebula czerwona, pokrojona w kotkę
- garść świeżej natki pietruszki
- 1 jajko
- 3-4 łyżki bułki tartej
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżka słodkiej papryki czerwonej
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- szczypta chili
- 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
- 1/3 szklanki wody gazowanej (aby nadać puszystości)
Wszystkie składniki bardzo dokładnie mieszamy i lepimy kule ulubionej wielkości. Smażymy na rozgrzanym oleju, lub grillujemy albo pieczemy. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Najlepiej przygotować je kilka godzin przed przyrządzaniem, wówczas smaki się przegryzą i będą bardziej aromatyczne.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze