Trwa ładowanie...
d4ie9k0
d4ie9k0

Makaron w sosie śmietanowo koperkowym z groszkiem

Przepis

Brak pomysłów na obiad? Świetnie sprawdzi się makaron w aksamitnym sosie z dodatkiem zielonego groszku. Pożywna i pyszna potrawa. Przepis Moniki Lemko

5.0
(1 głos)
Oceń:
d4ie9k0
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1-2

Makaron w sosie to idealny obiad
monikismakolyki.pl
Makaron w sosie to idealny obiad
Składniki
  • 300 g makaronu Mini rurki
  • 1 szklanka mrożonego groszku
  • 200 ml słodkiej śmietanki 30%
  • sól do smaku
  • 3 duże łyżki posiekanego świeżego koperku
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • świeża mięta pieprzowa
  • ser grana padano
Przepis

Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente (gotujemy max 5 min) i odcedzamy. Na dużą patelnię (ewentualnie garnek o szerokim dnie) przelewamy śmietankę, dodajemy groszek, doprawiamy solą, pieprzem i zagotowujemy. Kiedy śmietanka zacznie się gotować, dodajemy makaron, koperek, podgrzewamy ok. 1-2 min delikatnie mieszając. Makaron posypujemy startym serem i podajemy z listkami mięty pieprzowej.

Makaron w sosie śmietanowo koperkowym z groszkiem
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki
d4ie9k0

Podziel się opinią

6
2
Share
d4ie9k0
d4ie9k0

d4ie9k0
d4ie9k0
d4ie9k0