Makaron w sosie śmietanowo koperkowym z groszkiem
Brak pomysłów na obiad? Świetnie sprawdzi się makaron w aksamitnym sosie z dodatkiem zielonego groszku. Pożywna i pyszna potrawa. Przepis Moniki Lemko
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
- 300 g makaronu Mini rurki
- 1 szklanka mrożonego groszku
- 200 ml słodkiej śmietanki 30%
- sól do smaku
- 3 duże łyżki posiekanego świeżego koperku
- pieprz czarny mielony do smaku
- świeża mięta pieprzowa
- ser grana padano
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente (gotujemy max 5 min) i odcedzamy. Na dużą patelnię (ewentualnie garnek o szerokim dnie) przelewamy śmietankę, dodajemy groszek, doprawiamy solą, pieprzem i zagotowujemy. Kiedy śmietanka zacznie się gotować, dodajemy makaron, koperek, podgrzewamy ok. 1-2 min delikatnie mieszając. Makaron posypujemy startym serem i podajemy z listkami mięty pieprzowej.
Zobacz też: Mini babeczki z masą kajmakową
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze