Kotlety mielone
Kotlety mielone to jedno z tradycyjnych dań polskiej kuchni. Chociaż ich regularne spożywanie nie będzie zdrowe, z pewnością smak klasycznych mielonych przywoła wspomnienia rodzinnych obiadów.
Klasyczne kotlety mielone
W Polsce takie kotlety najczęściej wykonuje się ze zmielonego mięsa wieprzowego lub wołowego. W niektórych domach i restauracjach podawane są także kotlety ze zmielonego drobiu np. kotlet pożarski z mięsa kurzego. Czasami możemy się spotkać z mieszanką mięs, a najczęściej miksowana jest wołowina z wieprzowiną. Nieodłącznym elementem kotletów mielonych są natomiast jego dodatki. Niestety one również będą się różnić się w zależności od przepisu. Większość tradycyjnych receptur podpowiada, by do mięsnej masy dodać jajka i bułkę tartą. Następne kroki nie są już jednak jednolite.
W niektórych regionach do zmielonego mięsa dodaje się drobno posiekaną cebulę i czosnek. W tradycyjnych książkach kucharskich i na stronach internetowych poświęconych kulinariom możemy także znaleźć przepisy, które powiedzą nam, by do zmielonego mięsa wsypać drobno pokrojoną natkę pietruszki, szczypiorek, orzechy oraz zioła.
Bez względu na to, czym doprawiamy nasze kotlety, niezmienny jest ich kształt i forma. Mięsną masę zawsze ugniata się w owalne kotlety, które następnie obtacza się w bułce tartej. Co ważne, choć niezdrowe, kotlety mielone tradycyjnie smaży się na rozgrzanym tłuszczu. Zazwyczaj jest to olej roślinny, ale są osoby, które mają w zwyczaju smażyć kotlety na smalcu.
*Kotlety mielone – podanie, dodatki *
Kotlety mielone tradycyjnie podaje się z ziemniakami. Możemy zdecydować się na wykonanie aksamitnego puree ziemniaczanego lub serwować nasze mięsne danie z ziemniakami gotowanymi. Do takiego zestawu bardzo często dodaje się także gotowaną marchewkę z groszkiem, świetnie sprawdzą się również podsmażane buraki. Jeżeli chcemy, nasz kotlet możemy podawać z kaszą i surówkami.
Kotlety mielone, sznycle, kotlet pożarski
Na południu Polski możemy spotkać się z tym, że kotlety mielone będą nazywane sznyclami. Ich sposób przyrządzania jest taki sam, jednak czasami podaje się je w przekrojonej bułce. Wtedy danie uzupełnia się dodatkami, m.in. ogórkiem kiszonym czy cebulą.