Trwa ładowanie...
dtjboc0
28-03-2019 13:01

Pieczeń ze szpinakowym pesto i serem. Szybko znika z talerza

Przepis

Rolada z mięsa mielonego faszerowana szpinakowym pesto to bardzo luźna wariacja na temat pieczeni rzymskiej. Rolada pięknie prezentuje się na stole i jest przepyszna. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Przepis z bloga "Marta M.".

dtjboc0
4.5
(10 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Marta M.
Źródło: Marta M.
Składniki
  • 500 g mielonego mięsa (u mnie było to mięso z indyka)
  • 2 cebule, drobno pokrojone
  • 1 szklanka bułki tatej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • sól, pieprz
  • 1/3 szklanki wody gazowanej

Pesto szpinakowe:

  • 2 garście świeżego szpinaku
  • 1 białko
  • 1/2 szklanki tartego parmezanu
  • 1 ząbek czosnku

*Pomada pomidorowa: *

  • 1/2 szklanki gęstego sosu pomidorowego
  • 2 łyżki serka macarpone
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru

Ser:

  • kilka plastrów ulubionego sera ( u mnie był to żółty ser z dodatkiem chilli)
Przepis

Pesto: wszystkie składniki dokładnie zmiksować.

Mięso: wszystkie składniki wrzucić do miski i dokładnie wyrobić.

Na blacie kuchennym rozłożyć spory kwadrat papieru do pieczenia i rozsmarować na nim przygotowane mięso mielone. Na mięsie rozsmarować pesto szpinakowe. A na pesto ułożyć kawałki sera. Zwinąć jak roladę i wstawić do lodówki na około 70 minut. rolada powinna być owinięta papierem. Nastawić piekarnik na 170 st. C i przygotować odpowiednią blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Roladę układamy na blaszce wraz z papierem. Piec około 30 minut, po czym ściągnąć papier i piec jeszcze około 10 minut.
Pomada: wszystkie skłaniki łączymy ze sobą i tak przygotowanym sosem smarujemy roladę i pieczemy jeszcze 5 minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zobacz także: "Tradycyjnie Pyszne": przepis na torcik

Pieczeń ze szpinakowym pesto i serem. Szybko znika z talerza
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

7
3

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dtjboc0
dtjboc0
dtjboc0
dtjboc0
Więcej tematów
dtjboc0

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj