Pieczeń ze szpinakowym pesto i serem. Szybko znika z talerza
Rolada z mięsa mielonego faszerowana szpinakowym pesto to bardzo luźna wariacja na temat pieczeni rzymskiej. Rolada pięknie prezentuje się na stole i jest przepyszna. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Przepis z bloga "Marta M.".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 500 g mielonego mięsa (u mnie było to mięso z indyka)
- 2 cebule, drobno pokrojone
- 1 szklanka bułki tatej
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 1 żółtko
- sól, pieprz
- 1/3 szklanki wody gazowanej
Pesto szpinakowe:
- 2 garście świeżego szpinaku
- 1 białko
- 1/2 szklanki tartego parmezanu
- 1 ząbek czosnku
*Pomada pomidorowa: *
- 1/2 szklanki gęstego sosu pomidorowego
- 2 łyżki serka macarpone
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru
Ser:
- kilka plastrów ulubionego sera ( u mnie był to żółty ser z dodatkiem chilli)
Pesto: wszystkie składniki dokładnie zmiksować.
Mięso: wszystkie składniki wrzucić do miski i dokładnie wyrobić.
Na blacie kuchennym rozłożyć spory kwadrat papieru do pieczenia i rozsmarować na nim przygotowane mięso mielone. Na mięsie rozsmarować pesto szpinakowe. A na pesto ułożyć kawałki sera. Zwinąć jak roladę i wstawić do lodówki na około 70 minut. rolada powinna być owinięta papierem. Nastawić piekarnik na 170 st. C i przygotować odpowiednią blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Roladę układamy na blaszce wraz z papierem. Piec około 30 minut, po czym ściągnąć papier i piec jeszcze około 10 minut.
Pomada: wszystkie skłaniki łączymy ze sobą i tak przygotowanym sosem smarujemy roladę i pieczemy jeszcze 5 minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Zobacz także: "Tradycyjnie Pyszne": przepis na torcik
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze