Trwa ładowanie...
d3ioqej
28-09-2018 09:47

Makaronowa zapiekanka z tuńczykiem. Prosty przepis na piątkowy obiad

Przepis

Zapiekanki makaronowe cieszą się dużą popularnością. Przygotowaliśmy wersję z rybą. Tuńczyk i makaron? To nie może się nie udać! To zdrowy i sycący obiad.

d3ioqej
4.0
(6 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1-2

123RF
Źródło: 123RF
Składniki

1 opak. makaronu penne lub fusilli
50 g masła
50 g mąki
600 ml mleka
½ łyżeczka musztardy w proszku
200 g ostrego sera
1/2 puszki kukurydzy
1/2 puszki groszku
szczypior
2 puszki tuńczyka
sól i pieprz

Przepis

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odsączyć i odłożyć na bok. Następnie przygotować sos. Roztopić na małym ogniu masło, wsypać mąkę i wymieszać. Po czym dodać mleko i mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Wrzucić musztardę i gotować, aż zgęstnieje.

W kolejnym kroku zdjąć patelnię z ognia. Wrzucić połowę startego sera, kukurydzę, groszek i szczypiorek. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z ugotowanym makaronem.

Następnie przełożyć tuńczyka na dno naczynia żaroodpornego. Wyłożyć makron i polać sosem. Posypać pozostałą częścią sera. Piec przez 15-20 minut.

Makaronowa zapiekanka z tuńczykiem. Prosty przepis na piątkowy obiad
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

9
2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3ioqej
d3ioqej
d3ioqej
d3ioqej
Więcej tematów
d3ioqej