Trwa ładowanie...
d9xgwr3
d9xgwr3

Tarty

Tarta to klasyczny francuski wypiek, który składa się najczęściej z kruchego spodu i nadzienia. Nadzienie może być zarówno słodkie, jak i wytrawne. Przepisy na tarty 123
Tarta to klasyczny francuski wypiek, który składa się najczęściej z kruchego spodu i nadzienia. Nadzienie może być zarówno słodkie, jak i wytrawne. Przepisy na tarty

Tarta to klasyczny francuski wypiek, który składa się najczęściej z kruchego spodu i nadzienia. Nadzienie może być zarówno słodkie, jak i wytrawne. Tartę możemy przygotować również z ciasta francuskiego lub drożdżowego.

Okrągłą foremkę o niskich, karbowanych brzegach wylepiamy ciastem. Istnieją różne sposoby przygotowywania tarty. Można zapiec równocześnie surowe ciasto z nadzieniem lub najpierw upiec ciasto, a nadzieniem uzupełnić pod koniec przygotowywań.
Odmianą tarty jet quiche. Czym się różnią te wypieki? Quiche przygotowuje się jedynie z wytrawnym farszem, który zalewamy masą jajeczną.

Tarta – sposób przygotowania

Tarta to świetny pomysł na szybkie danie dla całej rodziny. Przepis na tartę jest wyjątkowo prosty, trzeba tylko pamiętać, by nie dotykać składników dłonią, aby się nie zagrzały.

200 g mąki należy utrzeć z kostką masła. Następnie dodajemy jajko, sól i szybko zagniatamy ciasto. W razie potrzeby możemy dolać odrobinę wody, mleka lub kwaśnej śmietany. Z ciasta formujemy kulkę. Owijamy ją folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na co najmniej pół godziny. Jeżeli nie mamy czasu na zagniatanie kruchego ciasta, możemy użyć gotowego ciasta francuskiego.

Kruche ciasto pieczemy od 15 do 35 minut w 180 stopniach, aż się ładnie zrumieni. Foremkę wkładamy do nagrzanego piekarnika. W przeciwnym razie ciasto może ześliznąć się z brzegów.

Aby w czasie pieczenia nie unosiło się, należy je wcześniej gęsto ponakłuwać widelcem lub obciążyć. W tym celu nakrywamy ciasto kawałkiem papieru do pieczenia i na wierzch wysypujemy ceramiczne kulki lub fasolę. Obciążenie razem z papierem zdejmujemy po ok. 10 minutach i ponownie wstawiamy do piekarnika.

Tarta – farsz

Tartę na słodko możemy przygotować np. z owocami, kremem budyniowym, kremem cytrynowym, bezą, musem owocowym, masłem orzechowym, masą sernikową czy czekoladą. Słodka tarta sprawdzi się jako deser. Natomiast tartę z wytrawnym farszem możemy podać na obiad lub kolację. Na ciasto wykładamy sezonowe warzywa, grzyby, pokruszony ser pleśniowy, orzechy, kawałki kurczaka czy wędlinę.

d9xgwr3

d9xgwr3
d9xgwr3
d9xgwr3