Trwa ładowanie...
d4h2n93

Tarty

123
Źródło: 123

Tarta to klasyczny francuski wypiek, który składa się najczęściej z kruchego spodu i nadzienia. Nadzienie może być zarówno słodkie, jak i wytrawne. Tartę możemy przygotować również z ciasta francuskiego lub drożdżowego.

Okrągłą foremkę o niskich, karbowanych brzegach wylepiamy ciastem. Istnieją różne sposoby przygotowywania tarty. Można zapiec równocześnie surowe ciasto z nadzieniem lub najpierw upiec ciasto, a nadzieniem uzupełnić pod koniec przygotowywań.
Odmianą tarty jet quiche. Czym się różnią te wypieki? Quiche przygotowuje się jedynie z wytrawnym farszem, który zalewamy masą jajeczną.

Tarta – sposób przygotowania

Tarta to świetny pomysł na szybkie danie dla całej rodziny. Przepis na tartę jest wyjątkowo prosty, trzeba tylko pamiętać, by nie dotykać składników dłonią, aby się nie zagrzały.

200 g mąki należy utrzeć z kostką masła. Następnie dodajemy jajko, sól i szybko zagniatamy ciasto. W razie potrzeby możemy dolać odrobinę wody, mleka lub kwaśnej śmietany. Z ciasta formujemy kulkę. Owijamy ją folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na co najmniej pół godziny. Jeżeli nie mamy czasu na zagniatanie kruchego ciasta, możemy użyć gotowego ciasta francuskiego.

Kruche ciasto pieczemy od 15 do 35 minut w 180 stopniach, aż się ładnie zrumieni. Foremkę wkładamy do nagrzanego piekarnika. W przeciwnym razie ciasto może ześliznąć się z brzegów.

Aby w czasie pieczenia nie unosiło się, należy je wcześniej gęsto ponakłuwać widelcem lub obciążyć. W tym celu nakrywamy ciasto kawałkiem papieru do pieczenia i na wierzch wysypujemy ceramiczne kulki lub fasolę. Obciążenie razem z papierem zdejmujemy po ok. 10 minutach i ponownie wstawiamy do piekarnika.

Tarta – farsz

Tartę na słodko możemy przygotować np. z owocami, kremem budyniowym, kremem cytrynowym, bezą, musem owocowym, masłem orzechowym, masą sernikową czy czekoladą. Słodka tarta sprawdzi się jako deser. Natomiast tartę z wytrawnym farszem możemy podać na obiad lub kolację. Na ciasto wykładamy sezonowe warzywa, grzyby, pokruszony ser pleśniowy, orzechy, kawałki kurczaka czy wędlinę.

d4h2n93
d4h2n93
d4h2n93
Więcej tematów
d4h2n93

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj