Zimne nóżki. Galareta jak za dawnych lat
Starsze pokolenia darzą ogromnym sentymentem to danie z czasów PRL. Z kolei młodsze osoby często nie kojarzą tego przysmaku i odnoszą się do niego z dużą dozą nieufności. A szkoda, bo to pyszna i efektowna przystawka w stylu retro, która może uświetnić niejedno sylwestrowe bądź karnawałowe przyjęcie.
oprac. Karolina Rozmus
- Czas przygotowania: 90-120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Dania mięsne
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
- 1,5 kg golonki wieprzowej
- 2 nóżki wieprzowe
- 2 duże marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- 4 ząbki czosnku
- 4 liście laurowe
- 6 kulek ziela angielskiego
- ½ łyżeczki pieprzu w ziarnach
- sól
Przepis
- Nóżki umyć dokładnie i opalić nad kuchenką, by pozbyć się włosków. Golonkę przekroić na pół wzdłuż i dokładnie opłukać.
- Warzywa obrać, a ząbki czosnku przecisnąć przez praskę lub rozetrzeć na desce z solą i odłożyć na bok.
- Do dużego, 5-litrowego garnka, włożyć mięso i zalać wodą tak, by przykryła nóżki i golonkę.
- Gotować przez niecałe 3 godziny, a następnie dodać warzywa oraz liście laurowe, pieprz, łyżkę soli i ziele angielskie.
- Gotować przez około ½ godziny, aż warzywa będą miękkie, a mięso będzie się rozpadać. Zdjąć garnek z ognia, dodać czosnek.
- Odstawić do ostudzenia, a następnie wyjąć mięso i warzywa z wywaru. Wywar przecedzić przez gazę.
- Mięso podzielić na kawałki i porozkładać je do miseczek lub dużej, żaroodpornej formy.
- Dodać pokrojone w plastry warzywa i zalać wszystko wywarem.
- Zimne nóżki wstawić do lodówki, aż do całkowitego stężenia galarety.
Przepis
Podawać z sokiem z cytryny, chrzanem lub octem spirytusowym i chlebem jako zakąska do wódki.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl