Zimne nóżki. Galareta jak za dawnych lat

Starsze pokolenia darzą ogromnym sentymentem to danie z czasów PRL. Z kolei młodsze osoby często nie kojarzą tego przysmaku i odnoszą się do niego z dużą dozą nieufności. A szkoda, bo to pyszna i efektowna przystawka w stylu retro, która może uświetnić niejedno sylwestrowe bądź karnawałowe przyjęcie.

Zimne nóżkiZimne nóżki
oprac. Karolina Rozmus

Składniki

  • 1,5 kg golonki wieprzowej
  • 2 nóżki wieprzowe
  • 2 duże marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 liście laurowe
  • 6 kulek ziela angielskiego
  • ½ łyżeczki pieprzu w ziarnach
  • sól

Przepis

  • Nóżki umyć dokładnie i opalić nad kuchenką, by pozbyć się włosków. Golonkę przekroić na pół wzdłuż i dokładnie opłukać.
  • Warzywa obrać, a ząbki czosnku przecisnąć przez praskę lub rozetrzeć na desce z solą i odłożyć na bok.
  • Do dużego, 5-litrowego garnka, włożyć mięso i zalać wodą tak, by przykryła nóżki i golonkę.
  • Gotować przez niecałe 3 godziny, a następnie dodać warzywa oraz liście laurowe, pieprz, łyżkę soli i ziele angielskie.
  • Gotować przez około ½ godziny, aż warzywa będą miękkie, a mięso będzie się rozpadać. Zdjąć garnek z ognia, dodać czosnek.
  • Odstawić do ostudzenia, a następnie wyjąć mięso i warzywa z wywaru. Wywar przecedzić przez gazę.
  • Mięso podzielić na kawałki i porozkładać je do miseczek lub dużej, żaroodpornej formy.
  • Dodać pokrojone w plastry warzywa i zalać wszystko wywarem.
  • Zimne nóżki wstawić do lodówki, aż do całkowitego stężenia galarety.

Przepis

Podawać z sokiem z cytryny, chrzanem lub octem spirytusowym i chlebem jako zakąska do wódki.

Wybrane dla Ciebie
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯