Zimne nóżki. Galareta jak za dawnych lat

Starsze pokolenia darzą ogromnym sentymentem to danie z czasów PRL. Z kolei młodsze osoby często nie kojarzą tego przysmaku i odnoszą się do niego z dużą dozą nieufności. A szkoda, bo to pyszna i efektowna przystawka w stylu retro, która może uświetnić niejedno sylwestrowe bądź karnawałowe przyjęcie.

Zimne nóżkiZimne nóżki
oprac. Karolina Rozmus

Składniki

  • 1,5 kg golonki wieprzowej
  • 2 nóżki wieprzowe
  • 2 duże marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 liście laurowe
  • 6 kulek ziela angielskiego
  • ½ łyżeczki pieprzu w ziarnach
  • sól

Przepis

  • Nóżki umyć dokładnie i opalić nad kuchenką, by pozbyć się włosków. Golonkę przekroić na pół wzdłuż i dokładnie opłukać.
  • Warzywa obrać, a ząbki czosnku przecisnąć przez praskę lub rozetrzeć na desce z solą i odłożyć na bok.
  • Do dużego, 5-litrowego garnka, włożyć mięso i zalać wodą tak, by przykryła nóżki i golonkę.
  • Gotować przez niecałe 3 godziny, a następnie dodać warzywa oraz liście laurowe, pieprz, łyżkę soli i ziele angielskie.
  • Gotować przez około ½ godziny, aż warzywa będą miękkie, a mięso będzie się rozpadać. Zdjąć garnek z ognia, dodać czosnek.
  • Odstawić do ostudzenia, a następnie wyjąć mięso i warzywa z wywaru. Wywar przecedzić przez gazę.
  • Mięso podzielić na kawałki i porozkładać je do miseczek lub dużej, żaroodpornej formy.
  • Dodać pokrojone w plastry warzywa i zalać wszystko wywarem.
  • Zimne nóżki wstawić do lodówki, aż do całkowitego stężenia galarety.

Przepis

Podawać z sokiem z cytryny, chrzanem lub octem spirytusowym i chlebem jako zakąska do wódki.

Wybrane dla Ciebie

Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary