Sałatka jarzynowa
Ile pań domu, tyle przepisów na sałatkę jarzynową. Jedne dodają do niej cebulę, drugie nie, niektóre wykorzystują do jej zrobienia ugotowane warzywa z rosołu, a inne gotują je oddzielnie. Różnice mogą dotyczyć także musztardy, śmietany czy proporcji składników. Zobaczcie, jak tę sałatkę przygotowuje się w moim rodzinnym domu.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
- 3 ogórki kiszone
- 4 jajka
- 4 średnie marchewki
- 2 pietruszki
- 0,5 puszki groszku
- 0,5 puszki kukurydzy
- 6 dużych ziemniaków
- 1 jabłko
- majonez
- musztarda
- sól
- pieprz
Ziemniaki w mundurkach, marchewkę, pietruszkę i jajka ugotować. Po ugotowaniu pozostawić do ostygnięcia. Następnie wszystkie składniki kroić w niewielką kosteczkę i dodawać do dużej miski.
Zetrzeć na tarce jabłko. Dosypać groszek i kukurydzę. Dodać pokrojone w kosteczkę ogórki. Na koniec wszystkie składniki popieprzyć i posolić do smaku. Dodać 2 łyżki musztardy i majonez według uznania. Całość dokładnie wymieszać.
Przepis dodał użytkownik suzume
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze