Omlet z szynką, szczypiorkiem i oregano. Ekspresowe śniadanie z piekarnika
Rano każda minuta jest cenna, dlatego proponujemy przepis na śniadanie które zrobi się samo. Wystarczy wbić jajka do kokilek, dodaj ulubione składniki i zapiekać przez chwilę.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 3 jajka
- 2-4 plastry szynki parmeńskiej albo boczku
- 1-2 łyżki posiekanego szczypiorku
- łyżkę oregano
- porządna szczypta soli i pieprzu
- masło do wysmarowania naczynia do pieczenia
- 4 łyżki śmietany 18 proc.
Piekarnik nagrzej do 220 stopni. Naczynia do pieczenia wysmaruj masłem. Jajka wbij do miski, dodaj śmietanę, oregano, sól i pieprz. Całość roztrzep rózgą. Przelej do dwóch małych naczynek żaroodpornych. Włóż szynkę. Piecz, aż omlet się zetnie i urośnie. Podawaj z ulubionym pieczywem i szczypiorkiem.
Przepis pochodzi z książki "Zioła na talerzu".
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze