Zupa z białej fasoli
Rozgrzewająca zupa z białej fasoli. Zupa ma być bardzo gęsta i zawiesista - jeśli nie odpowiada nam ten stopień gęstości, możemy rozrzedzić ją bulionem do pożądanej gęstości. Ugotowaną zupę doprawiamy solą i pieprzem, przelewamy do miseczek i polewamy oliwą smakową.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Do polania:
- oliwa truflowa (można użyć zwykłej lub czosnkowej, bazyliowej)
Cebulę siekamy drobno. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i szklimy na niej cebulkę. Dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku i kurkumę, podsmażamy jeszcze chwilę. Zalewamy bulionem.
Fasolę odsączamy i płuczemy. Do gotującego się bulionu dodajemy połowę fasoli. Gotujemy 2 minuty, zdejmujemy garnek z gazu i miksujemy zawartość na gładką masę. Wsypujemy do zupy makaron i pozostałą fasolę, gotujemy 10-15 minut, aż makaron stanie się miękki.
Przepis dodał użytkownik Bonduelle
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze