Zapiekanka z patelni z kurczakiem, boczkiem i dynią
Takiej zapiekanki jeszcze nie jedliście. Soczysty kurczak, podsmażony boczek, pachnąca cebulka, dynia i aromatyczne zioła - same pyszności. Wypróbujcie ten przepis koniecznie. Będzie pysznie!
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
- podwójna pierś z kurczaka,
- cebula,
- 15 dag boczku pokrojonego w cienkie plastry,
- 2 szklanki obranej i pokrojonej w kostkę dyni,
- 2 łyżeczki ulubionych ziół,
- ½ szklanki śmietanki 30 proc.,
- 25 dag tartego sera żółtego,
- sól i pieprz do smaku.
Mięso z kurczaka umyj i pokrój w kostkę. Cebulkę poszatkuj i zeszklij na rozgrzanym oleju. Dodaj mięso i suszone zioła. Kiedy kurczak się podsmaży, dodaj boczek, dynię, śmietankę, sól oraz pieprz do smaku i wszystko wymieszaj. Wierzch zapiekanki posyp tartym żółtym serem i przykryj pokrywką. Wszystko zapiekaj na małym ogniu przez ok. 25 minut.
Zobacz także wideo: Sałatka z kurczakiem, gorgonzolą i gruszkami
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze