Gotuj z nami. Makaron z kremowym sosem i szparagami

Startujemy z nowym cyklem #gotujznami. Kochasz mieszać w garnkach? Świat kuchni nie ma przed tobą żadnych tajemnic? Wyślij nam swój przepis wraz ze zdjęciami dania przez platformę #dziejesie. Swoją recepturą na obłędny makaron z boczkiem i szparagami podzieliła się pani Ania. Choć sezon na szparagi już się skończył, zamiast nich możemy użyć np. cukinii. Będzie równie pysznie!

Gotuj z nami. Makaron z kremowym sosem i szparagamiGotuj z nami. Makaron z kremowym sosem i szparagami
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • Paczka makaronu np. tagliatelle
  • Pęczek szparagów
  • Czerwona cebula - raczej większa
  • Czosnek
  • Boczek - w ilości, którą lubimy
  • Duże opakowanie śmietany, ale 12 proc. w zupełności wystarczy
  • Świeża bazylia
  • Sól, pieprz

Przepis

Szparagi gotujemy, odcinamy główki i odkładamy. Łodyżki możemy częściowo bardzo drobno pokroić (żeby stanowiły dodatkową teksturę w sosie), a częściowo miksujemy na puree. Boczek kroimy i podsmażamy oddzielnie. Cebulę kroimy w piórka, nie za cienko, żeby widać było kolor. Szklimy z czosnkiem na oliwie, dorzucamy pokrojone łodyżki i pure, mieszamy, dusimy. Dodajemy śmietanę, rozprowadzamy nią sos. Jeśli jest za gęsty lub za bardzo śmietanowy, można go rozrzedzić odrobioną soku wyciśniętego z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy podsmażony boczek do sosu i główki szparagów (choć główki można też zostawić i udekorować nimi makaron już na talerzu). Sos mieszkamy z makaronem ugotowanym al dente. Posypujemy świeżą, posiekaną bazylią

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia