Trwa ładowanie...
d1qitph
04-10-2018 11:56

Gotuj z nami. Makaron z kremowym sosem i szparagami

Przepis

Startujemy z nowym cyklem #gotujznami. Kochasz mieszać w garnkach? Świat kuchni nie ma przed tobą żadnych tajemnic? Wyślij nam swój przepis wraz ze zdjęciami dania przez platformę #dziejesie. Swoją recepturą na obłędny makaron z boczkiem i szparagami podzieliła się pani Ania. Choć sezon na szparagi już się skończył, zamiast nich możemy użyć np. cukinii. Będzie równie pysznie!

d1qitph
3.0
(9 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Anna Zaleska
Źródło: Anna Zaleska
Składniki
  • Paczka makaronu np. tagliatelle
  • Pęczek szparagów
  • Czerwona cebula - raczej większa
  • Czosnek
  • Boczek - w ilości, którą lubimy
  • Duże opakowanie śmietany, ale 12 proc. w zupełności wystarczy
  • Świeża bazylia
  • Sól, pieprz
Przepis

Szparagi gotujemy, odcinamy główki i odkładamy. Łodyżki możemy częściowo bardzo drobno pokroić (żeby stanowiły dodatkową teksturę w sosie), a częściowo miksujemy na puree. Boczek kroimy i podsmażamy oddzielnie. Cebulę kroimy w piórka, nie za cienko, żeby widać było kolor. Szklimy z czosnkiem na oliwie, dorzucamy pokrojone łodyżki i pure, mieszamy, dusimy. Dodajemy śmietanę, rozprowadzamy nią sos. Jeśli jest za gęsty lub za bardzo śmietanowy, można go rozrzedzić odrobioną soku wyciśniętego z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy podsmażony boczek do sosu i główki szparagów (choć główki można też zostawić i udekorować nimi makaron już na talerzu). Sos mieszkamy z makaronem ugotowanym al dente. Posypujemy świeżą, posiekaną bazylią

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Gotuj z nami. Makaron z kremowym sosem i szparagami
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

25
9

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1qitph
d1qitph
d1qitph
d1qitph
Więcej tematów
d1qitph