Gotuj z nami. Makaron z kremowym sosem i szparagami
Startujemy z nowym cyklem #gotujznami. Kochasz mieszać w garnkach? Świat kuchni nie ma przed tobą żadnych tajemnic? Wyślij nam swój przepis wraz ze zdjęciami dania przez platformę #dziejesie. Swoją recepturą na obłędny makaron z boczkiem i szparagami podzieliła się pani Ania. Choć sezon na szparagi już się skończył, zamiast nich możemy użyć np. cukinii. Będzie równie pysznie!
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- Paczka makaronu np. tagliatelle
- Pęczek szparagów
- Czerwona cebula - raczej większa
- Czosnek
- Boczek - w ilości, którą lubimy
- Duże opakowanie śmietany, ale 12 proc. w zupełności wystarczy
- Świeża bazylia
- Sól, pieprz
Szparagi gotujemy, odcinamy główki i odkładamy. Łodyżki możemy częściowo bardzo drobno pokroić (żeby stanowiły dodatkową teksturę w sosie), a częściowo miksujemy na puree. Boczek kroimy i podsmażamy oddzielnie. Cebulę kroimy w piórka, nie za cienko, żeby widać było kolor. Szklimy z czosnkiem na oliwie, dorzucamy pokrojone łodyżki i pure, mieszamy, dusimy. Dodajemy śmietanę, rozprowadzamy nią sos. Jeśli jest za gęsty lub za bardzo śmietanowy, można go rozrzedzić odrobioną soku wyciśniętego z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy podsmażony boczek do sosu i główki szparagów (choć główki można też zostawić i udekorować nimi makaron już na talerzu). Sos mieszkamy z makaronem ugotowanym al dente. Posypujemy świeżą, posiekaną bazylią
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze