Trwa ładowanie...
d1ufhq8
12-01-2009 13:22

Ziemniaki po westfalsku

Przepis

Jedno ze sztandarowych dań kuchni niemieckiej. Przepyszna sałatka ziemniaczana, która możemy podać solo lub do grillowanych mięs. Znika ze stołu błyskawicznie

d1ufhq8
5.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

123
Źródło: 123
Składniki
  • 1 kg ugotowanych w mundurkach ziemniaków
  • 3/4 szklanki bulionu z kostki lub instant albo rosołu
  • 4 łyżki białego octu winnego
  • łyżeczka ostrej musztardy np. Dijon
  • 2 cebule
  • pęczek szczypiorku
  • 3-4 łyżki oleju słonecznikowego
  • sól
  • pieprz najlepiej świeżo zmielony
Przepis

Gorący bulion lub rosół mieszamy octem, musztardą, solą i pieprzem. Szczypiorek i cebulę drobno pokroić. Ciepłe ziemniaki obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Następnie ziemniaki polewamy przygotowanym sosem i pozostawiamy na kilka minut, aby wchłonęły rosół. Dodajemy olej, cebulę, szczypiorek. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku

Przepis dodał użytkownik kuchmajster

Ziemniaki po westfalsku
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d1ufhq8

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1ufhq8
d1ufhq8
d1ufhq8
d1ufhq8
Więcej tematów
d1ufhq8