Ziemniaki po westfalsku
Jedno ze sztandarowych dań kuchni niemieckiej. Przepyszna sałatka ziemniaczana, która możemy podać solo lub do grillowanych mięs. Znika ze stołu błyskawicznie
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia angielska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 1 kg ugotowanych w mundurkach ziemniaków
- 3/4 szklanki bulionu z kostki lub instant albo rosołu
- 4 łyżki białego octu winnego
- łyżeczka ostrej musztardy np. Dijon
- 2 cebule
- pęczek szczypiorku
- 3-4 łyżki oleju słonecznikowego
- sól
- pieprz najlepiej świeżo zmielony
Przepis
Gorący bulion lub rosół mieszamy octem, musztardą, solą i pieprzem. Szczypiorek i cebulę drobno pokroić. Ciepłe ziemniaki obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Następnie ziemniaki polewamy przygotowanym sosem i pozostawiamy na kilka minut, aby wchłonęły rosół. Dodajemy olej, cebulę, szczypiorek. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl