Ziemniaki po westfalsku
Jedno ze sztandarowych dań kuchni niemieckiej. Przepyszna sałatka ziemniaczana, która możemy podać solo lub do grillowanych mięs. Znika ze stołu błyskawicznie
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 1 kg ugotowanych w mundurkach ziemniaków
- 3/4 szklanki bulionu z kostki lub instant albo rosołu
- 4 łyżki białego octu winnego
- łyżeczka ostrej musztardy np. Dijon
- 2 cebule
- pęczek szczypiorku
- 3-4 łyżki oleju słonecznikowego
- sól
- pieprz najlepiej świeżo zmielony
Gorący bulion lub rosół mieszamy octem, musztardą, solą i pieprzem. Szczypiorek i cebulę drobno pokroić. Ciepłe ziemniaki obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Następnie ziemniaki polewamy przygotowanym sosem i pozostawiamy na kilka minut, aby wchłonęły rosół. Dodajemy olej, cebulę, szczypiorek. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku
Przepis dodał użytkownik kuchmajster
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze