Babka ziemniaczana. Prosty pomysł, pyszny smak
Znudziły ci się kanapki i sałatki na kolację? Chcesz przygotować coś prostego, ale zarazem bardzo smacznego? Mamy dla ciebie przepis na babkę ziemniaczaną. Będzie idealna!
1 i 1/2 kg ziemniaków,
100 g kiełbasy,
150 g wędzonego boczku,
2 cebule,
3 jajka,
1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej,
majeranek,
sól i pieprz do smaku,
2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
Kiełbasę razem z boczkiem pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni, a następnie dodaj poszatkowaną cebulkę. Kiedy zmięknie, zdejmij patelnię z ognia. Ziemniaki umyj, obierz, opłucz pod bieżącą wodą i zetrzyj drobnych oczkach tarki. Odciśnij nadmiar wody, dodaj jajka, mąkę oraz przyprawy. Teraz wsyp zawartość patelni i wszytko wymieszaj. Masę przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw ją do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 90 minut (lub w 200 stopniach przez 60 minut). Gotową babkę ziemniaczaną podawaj ze śmietaną lub jogurtem naturalnym.
Zobacz także wideo: Resztki, które warto wykorzystać w kuchni
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze