Trwa ładowanie...
dhrphya
dhrphya

Kotlety drobiowe z jajkiem. Obiad po szkocku

Przepis

Kajko na twardo zawinięte w mielone mięso, w panierce z bułki tartej i smażone w głębokim tłuszczu to tradycyjna szkocka potrawa. Autorka bloga "Królestwo Garów" proponuje "odchudzoną" wersję tego dania. Zamiast mielonej wieprzowiny użyła mięsa z indyka.

4.4
(9 głosów)
Oceń:
dhrphya
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1-2

Zdjęcie
Królestwo garów
Zdjęcie
Składniki
  • 400 g mięsa drobiowego
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 50 ml bulionu drobiowego
  • sól
  • ostra papryka w proszku
  • 1 żółtk
  • 4 jajka
  • mąka pszenna
  • 50 g migdałów prażonych solonych
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
Przepis

Jajka włożyć do zimnej wody i gotować 4 minuty od zagotowania. Wyjąć, włożyć do zimnej wody i odstawić do ostudzenia. Mięso zemleć, dodać bulion, bułkę tartą i doprawić do smaku. Dokładnie wymieszać z żółtkiem. Migdały zmiksować. Jajka delikatnie obrać ze skorupki, oprószyć mąką. Mięso podzielić na 4 porcje. Każdą porcję rozklepać na dłoni, położyć jajko i oblepić je mięsem. Z jajkiem obchodzimy się delikatnie ponieważ jest ono w środku miękkie (białko ścięte, a żółtko płynne). Kotleciki obtoczyć w migdałach. Na patelni rozgrzać masło z olejem. Obsmażyć ze wszystkich stron na złoty kolor. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut.

Kotlety drobiowe z jajkiem. Obiad po szkocku
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
dhrphya

Podziel się opinią

17
2
Share
dhrphya
dhrphya

dhrphya
dhrphya
dhrphya