Kotlety drobiowe z jajkiem. Obiad po szkocku
Kajko na twardo zawinięte w mielone mięso, w panierce z bułki tartej i smażone w głębokim tłuszczu to tradycyjna szkocka potrawa. Autorka bloga "Królestwo Garów" proponuje "odchudzoną" wersję tego dania. Zamiast mielonej wieprzowiny użyła mięsa z indyka.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
- 400 g mięsa drobiowego
- 2 łyżki bułki tartej
- 50 ml bulionu drobiowego
- sól
- ostra papryka w proszku
- 1 żółtk
- 4 jajka
- mąka pszenna
- 50 g migdałów prażonych solonych
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oleju
Jajka włożyć do zimnej wody i gotować 4 minuty od zagotowania. Wyjąć, włożyć do zimnej wody i odstawić do ostudzenia. Mięso zemleć, dodać bulion, bułkę tartą i doprawić do smaku. Dokładnie wymieszać z żółtkiem. Migdały zmiksować. Jajka delikatnie obrać ze skorupki, oprószyć mąką. Mięso podzielić na 4 porcje. Każdą porcję rozklepać na dłoni, położyć jajko i oblepić je mięsem. Z jajkiem obchodzimy się delikatnie ponieważ jest ono w środku miękkie (białko ścięte, a żółtko płynne). Kotleciki obtoczyć w migdałach. Na patelni rozgrzać masło z olejem. Obsmażyć ze wszystkich stron na złoty kolor. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze