Trwa ładowanie...
dtjboc0

Ser żółty

123
Źródło: 123

Ser żółty to produkt spożywczy, który znajdziemy w lodówce większości Polaków i nie tylko. Pokochali go ludzie na całym świecie. Poza jego walorami smakowymi, warto zwrócić uwagę na jego wpływ na nasze zdrowie. Ser żółty jest dosyć kaloryczny, a co więcej nie zawsze ma dobry, krótki skład. Przeciętny Polak zjada rocznie nawet 12 kg tego przysmaku.

Z pewnością ser żółty należy do najczęściej spożywanych przetworów z krowiego mleka. Jego skład powinien być jak najkrótszy, a najważniejsze są w nim mleko, bakterie kwasu mlekowego, podpuszczka i sól.

Sery żółte można podzielić na podstawie różnych klasyfikacji. Na świecie rozróżniane są liczne rodzaje sera żółtego, które często będą się charakteryzować innym smakiem czy konsystencją. Można je podzielić na te z dziurami – szwajcarskie i bez dziur – holenderskie, na miękkie i twarde, a także na półtłuste (nie mniej niż 20 procent tłuszczu), tłuste (40 procent) i pełnotłuste (nie mniej niż 45 procent).

Ser żółty nie zawsze ma idealnie żółty odcień. Może być blady, jaśniejszy na brzegach i ciemniejszy w środku albo odwrotnie, mocno żółty, a nawet pomarańczowy (to głównie cheddar). W dużej mierze nasycenie barwy zależy od pory roku i jej oddziaływania na tłuszcz mlekowy.

Sery żółte zawierają stosunkowo dużą ilość witamin oraz składników mineralnych, szczególnie takich jak wapń czy witamina D, które odpowiedzialne są za ochronę naszych kości i zębów. Ser żółty jest też polecany osobom cierpiącym na nietolerancję laktozy, bo wbrew pozorom nie jest jej źródłem. Cukier ten jest pożywką dla obecnych w procesie produkcji bakterii, stąd jego finalny brak. Jest to produkt o stosunkowo wysokiej wartości energetycznej oraz dużej zawartości tłuszczu.

Ser żółty jest niezwykle zdrowym produktem, bogatym w składniki mineralne i witaminy. Niestety ze względu na dużą kaloryczność i zawartość tłuszczu należy pamiętać o zachowaniu umiaru w jego spożywaniu.

Ser żółty najczęściej kładzie się po prostu na kanapki, jednak jego zastosowanie w kuchni jest szersze. Może służyć do zapiekanek, jako dodatek do sosów czy też podstawowy składnik słynnego Mac and Cheese.

Przepisy

dtjboc0
dtjboc0
dtjboc0
dtjboc0
dtjboc0
dtjboc0
Więcej tematów
dtjboc0

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj