Racuchy z jabłkami. Tradycyjna receptura prababci
Racuchy wychodzą niesamowicie pulchne i mięciutkie. Tradycyjnie podajemy je z cukrem pudrem. Sprawdzony przepis z bloga "Przepisy tradycyjne".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 200 ml mleka
- 1/2 łyżeczki cynamonu, imbiru i cukru
- olej do smażenia
- jabłko
- szczypta soli
- łyżeczka masła
- ćwiartka utarkowanego jabłka
- 25 g świeżych drożdży
- żółtko
- 250 g mąki pszennej typ 450
Do miski dodajemy mąkę i robimy w niej dołek. W ciepłym mleku rozpuszczamy świeże drożdże. Do mąki wlewamy drożdże z mlekiem, dodajemy żółtko, miękkie masło, szczyptę soli i ćwiartkę utarkowanego jabłka. Wszystko dokładnie mieszamy za pomocą drewnianej lub silikonowej łyżki. Zostawiamy ciasto w ciepłym miejscu na ok. 15 minut. Na patelni rozgrzewamy olej. Drewnianą łyżką wykładamy porcje racuchów. Za każdym razem maczamy łyżkę w wodzie, dzięki czemu ciasto nie przykleja się do łyżki i ładnie opada na patelnię. Na wierzch surowego racucha wykładamy kilka kawałków jabłka w przyprawach. Racuchy smażymy z każdej strony 3-4 minuty. Pilnujemy, żeby krawędzie się nie przypalały. Racuchy podajemy z cukrem pudrem.
Zobacz także: domowy karmel
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze