Trwa ładowanie...
ds6dupg
ds6dupg
x-news/Uwaga TVN

Racuchy z jabłkami. Tradycyjna receptura prababci

Przepis

Racuchy wychodzą niesamowicie pulchne i mięciutkie. Tradycyjnie podajemy je z cukrem pudrem. Sprawdzony przepis z bloga "Przepisy tradycyjne".

3.1
(33 głosy)
Oceń:
ds6dupg
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Racuchy z jabłkami. Tradycyjna receptura prababci
www.przepisytradycjne.pl
Składniki
  • 200 ml mleka
  • 1/2 łyżeczki cynamonu, imbiru i cukru
  • olej do smażenia
  • jabłko
  • szczypta soli
  • łyżeczka masła
  • ćwiartka utarkowanego jabłka
  • 25 g świeżych drożdży
  • żółtko
  • 250 g mąki pszennej typ 450
Przepis

Do miski dodajemy mąkę i robimy w niej dołek. W ciepłym mleku rozpuszczamy świeże drożdże. Do mąki wlewamy drożdże z mlekiem, dodajemy żółtko, miękkie masło, szczyptę soli i ćwiartkę utarkowanego jabłka. Wszystko dokładnie mieszamy za pomocą drewnianej lub silikonowej łyżki. Zostawiamy ciasto w ciepłym miejscu na ok. 15 minut. Na patelni rozgrzewamy olej. Drewnianą łyżką wykładamy porcje racuchów. Za każdym razem maczamy łyżkę w wodzie, dzięki czemu ciasto nie przykleja się do łyżki i ładnie opada na patelnię. Na wierzch surowego racucha wykładamy kilka kawałków jabłka w przyprawach. Racuchy smażymy z każdej strony 3-4 minuty. Pilnujemy, żeby krawędzie się nie przypalały. Racuchy podajemy z cukrem pudrem.
Zobacz także: domowy karmel

Racuchy z jabłkami. Tradycyjna receptura prababci
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
ds6dupg

Podziel się opinią

33
10
Share
ds6dupg
ds6dupg
ds6dupg
ds6dupg
ds6dupg