Trwa ładowanie...
df0rco1
06-02-2020 11:46

Potrawka z młodego chlebowca

Przepis

W tym daniu chlebowiec z powodzeniem zastępuje kurczaka. To klasyczny przepis na delikatną potrawkę z marchewką w białym sosie. W oryginale ta potrawka występuje z kurczakiem. W tym przepisie chlebowiec zdecydowanie przebija mięso.

df0rco1
2.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Rodzaj diety:
"A jak nie mięso, to co"
Źródło: "A jak nie mięso, to co"
Składniki
  • 2 puszki młodego chlebowca
  • 2 szklanki bulionu warzywnego (lub 2 kostki bulionowe warzywne na 500 ml wody)
  • 2 marchewki
  • ½ opakowania śmietanki roślinnej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 6–8 łyżek oleju
  • sok z ½ cytryny
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku
  • duża garść drobno posiekanego kopru
  • 80–100 g ryżu na osobę
Przepis

Pokrojoną w plastry marchewkę ugotuj w bulionie i odstaw na bok.
Rozgrzej w niedużym garnku olej, gdy będzie gorący, wsyp mąkę i zrób zasmażkę. Kiedy zasmażka zacznie zmieniać kolor, powoli wlewaj bulion odlany z marchewki, mieszając trzepaczką. Zmniejsz ogień, dodaj sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Sos powinien mieć jedwabistą konsystencję.

Śmietankę przelej do szklanki i przed dodaniem do sosu zahartuj małą ilością gorącego sosu (dodaj kilka łyżek sosu, rozmieszaj ze śmietanką i dopiero wtedy wlej całość do garnka). Jeśli sos będzie za rzadki, to do śmietanki można dodać jeszcze trochę mąki, rozmieszać i ponownie zahartować gorącym sosem.

Młodego chlebowca wyjętego z puszki i odsączonego z zalewy pokrój na równe kawałki, podsmaż na oleju, na mocnym ogniu, a następnie z plastrami ugotowanej marchewki dorzuć do sosu. Dodaj sok z cytryny i gotuj na małym ogniu ok. 5 minut, aż składniki połączą się, a sos jeszcze zgęstnieje. Na koniec dodaj koper i delikatnie rozmieszaj.

Świeżo ugotowany ryż rozłóż na talerze. Każdą porcję polej sosem, częściowo przykrywając nim ryż. Danie posyp natką i od razu podawaj.

Do potrawki z chlebowca najlepiej pasuje surówka z tartej marchewki, z chrzanem i majonezem.

Przepis pochodzi z książki Doroty Jaworskiej "A jak nie mięso, to co"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Potrawka z młodego chlebowca
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
df0rco1
df0rco1
df0rco1
df0rco1
Więcej tematów
df0rco1

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj