Potrawka z młodego chlebowca
W tym daniu chlebowiec z powodzeniem zastępuje kurczaka. To klasyczny przepis na delikatną potrawkę z marchewką w białym sosie. W oryginale ta potrawka występuje z kurczakiem. W tym przepisie chlebowiec zdecydowanie przebija mięso.
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Duszenie
- Główne składniki :
Składniki
- 2 puszki młodego chlebowca
- 2 szklanki bulionu warzywnego (lub 2 kostki bulionowe warzywne na 500 ml wody)
- 2 marchewki
- ½ opakowania śmietanki roślinnej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 6–8 łyżek oleju
- sok z ½ cytryny
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku
- duża garść drobno posiekanego kopru
- 80–100 g ryżu na osobę
Przepis
Pokrojoną w plastry marchewkę ugotuj w bulionie i odstaw na bok.
Rozgrzej w niedużym garnku olej, gdy będzie gorący, wsyp mąkę i zrób zasmażkę. Kiedy zasmażka zacznie zmieniać kolor, powoli wlewaj bulion odlany z marchewki, mieszając trzepaczką. Zmniejsz ogień, dodaj sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Sos powinien mieć jedwabistą konsystencję.
Przepis
Śmietankę przelej do szklanki i przed dodaniem do sosu zahartuj małą ilością gorącego sosu (dodaj kilka łyżek sosu, rozmieszaj ze śmietanką i dopiero wtedy wlej całość do garnka). Jeśli sos będzie za rzadki, to do śmietanki można dodać jeszcze trochę mąki, rozmieszać i ponownie zahartować gorącym sosem.
Przepis
Młodego chlebowca wyjętego z puszki i odsączonego z zalewy pokrój na równe kawałki, podsmaż na oleju, na mocnym ogniu, a następnie z plastrami ugotowanej marchewki dorzuć do sosu. Dodaj sok z cytryny i gotuj na małym ogniu ok. 5 minut, aż składniki połączą się, a sos jeszcze zgęstnieje. Na koniec dodaj koper i delikatnie rozmieszaj.
Przepis
Świeżo ugotowany ryż rozłóż na talerze. Każdą porcję polej sosem, częściowo przykrywając nim ryż. Danie posyp natką i od razu podawaj.
Przepis
Do potrawki z chlebowca najlepiej pasuje surówka z tartej marchewki, z chrzanem i majonezem.