Trwa ładowanie...
d1jlnx0
d1jlnx0

Francuskie ślimaczki z szynką i parmezanem

Przepis

Roladki z ciasta francuskieto to doskonała przekąska nie tylko na imprezę. - Przygotowałam wytrawne przekąski z szynką i parmezanem. Szynka doskonale komponuje się ze słono-ostrym serem, a delikatne ciasto francuskie zyskuje smak przez posmarowanie go sosem pomidorowym z ziołami. Wszystko razem tworzy doskonałą kompozycję - pisze autorka bloga "Krylowa Kuchnia".

2.6
(14 głosów)
Oceń:
d1jlnx0
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Francuskie ślimaczki z szynką i parmezanem
Krylowa Kuchnia
Składniki
  • duże opakowanie ciasta francuskiego - 375 g
  • 8 plastrów szynki
  • 12 plastrów sera gouda
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • zioła prowansalskie
  • bazylia suszona
  • oregano suszone
  • sól i pieprz
Przepis

Piekarnik rozgrzać do 200 st. C. Koncentrat pomidorowy wymieszać z oliwą i przyprawami. Ciasto rozwinąć i posmarować sosem. Ułożyć na cieście plastry sera i szynki, posypać 3 łyżkami parmezanu. Ciasto zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku i ostrym nożem pociąć na 2 cm plasterki. Ułożyć ślimaczki na papierze do pieczenia i posypać je pozostałym parmezanem. Piec przez 15 minut. Podawać na zimno lub ciepło.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Francuskie ślimaczki z szynką i parmezanem
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d1jlnx0

Podziel się opinią

58
4
Share

Bądź z nami na bieżąco

tick Lubię to

na Facebooku

d1jlnx0
d1jlnx0
d1jlnx0
d1jlnx0
d1jlnx0