Rozgrzewające curry z kurczaka
Każdy z nas ma takie dni, kiedy na samą myśl o staniu w kuchni robi nam się słabo. A przecież jeść coś trzeba… Najlepszym rozwiązaniem okazuje się wtedy szybkie i pożywne curry z kurczaka. Sprawdzi się jako danie główne lub propozycja na imprezę.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 500 g piersi z kurczaka
- szklanka jogurtu
- sok z 1/2 limonki
- 1 łyżeczka mielonej kurkumy
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- 100 g klarowanego masła
- 5 pokruszonych ziaren kardamonu
- 5 goździków
- 2 cebule
- 2 małe papryczki chili
- 2 cm korzenia imbiru
- szklanka bulionu
- łyżka mąki kukurydzianej
- pęczek świeżej kolendry
- 1 łyżka oliwy
Mięso kurczaka myjemy, suszymy i kroimy w kostkę. Przygotowujemy aromatyczną marynatę. W miseczce mieszamy kurkumę, pieprz cayenne, dodajemy sok z limonki, oliwę i jogurt. Mieszamy. Aromatycznym sosem polewamy mięso i odstawiamy. Czosnek przeciskamy przez praskę, świeże papryczki drobno siekamy. Cebule kroimy w talarki. Klarowane masło rozgrzewamy na patelni. Dodajemy kardamon, kolendrę i goździki. Gdy przyprawy się zrumienią i uwolnią intensywny zapach, dodajemy cebulę, czosnek, imbir i papryczkę chili. Smażymy, cały czas mieszając. Dodajemy mąkę ziemniaczaną. Wlewamy bulion i chwilę gotujemy. Dodajemy mięso razem z marynatą i gotujemy na wolnym ogni, aż będzie miękkie. Dekorujemy świeżą kolendrą i podajemy z białym pieczywem lub ryżem.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze