Gotowanie
Gotowanie to jeden z procesów obróbki termicznej, który bardzo często wykorzystujemy w gastronomii. By nasze dania były zdrowe i smaczne, warto zapoznać się z technikami gotowania.
Gotowanie to podstawa w sztuce kulinarnej. Bez względu na to, czy przygotowujemy tradycyjny obiad czy nowoczesne i urozmaicone danie, prawdopodobnie przynajmniej jeden składnik będziemy musieli ugotować.
Podczas procesu gotowania białka zawarte w produktach ścinają się, a skrobia rozklejają, dzięki czemu wiele składników staje się przyswajalnych dla organizmu człowieka. Jeśli zdecydujemy się na taki sposób przyrządzania żywności, musimy pamiętać jednak o tym, że dla każdej potrawy czas gotowania produktu może być zmienny.
Istnieje też parę zasad, które pomogą nam gotować żywność w taki sposób, by jak najwięcej składników odżywczych pozostało w jedzeniu, a nie wodzie.
Jak zdrowo gotować
Gotowanie to dla wielu z nas kulinarna rutyna. Warto jednak zastanowić się nad tym, czy w raz z taką obróbką termiczną nasze produkty nie strącą swoich wartości odżywczych. Żeby tak się nie stało, pamiętajmy o tym, by w miarę możliwości warzywa gotować w całości, a jeśli musimy je pokroić, by kawałki były jak największe. Dodatkowo starajmy się nie obierać warzyw. Ziemniaki czy marchewki możemy opłukać i wrzucić do wrzącej wody. W skórce i bezpośrednio pod nią kryje się źródło wielu witamin i minerałów – nie wyrzucajmy ich do kosza.
Pamiętajmy również o tym, by nie rozgotowywać warzyw i suchych produktów takich jak kasza czy makaron. Wykorzystujmy budziki i stopery do tego, by kontrolować czas gotowania się potraw. Nasze dania będą wtedy nie tylko smaczniejsze, ale także zdrowsze.
Dla ekologii i dla zdrowia zawsze starajmy się też gotować pod przykryciem. W taki sposób zużyjemy mniej energii oraz nie pozwolimy na to, by składniki odżywcze z naszego jedzenia ulotniły się wraz z parą wodną.
Jeśli chcemy ugotować jajko, również pamiętajmy o tym, by nie trzymać go za długo we wrzącej wodzie. Najzdrowiej będzie, jeśli jajko ugotujemy na miękko. Ścięte żółtko ma w sobie dużo mniej wartości odżywczych niż to płynne.
Możemy także zdecydować się na gotowanie naparze, i będzie to bardzo dobry wybór. Nasze produkty utracą wtedy dużo mniej witamin i minerałów. Dodatkowo taki rodzaj gotowania nie wymaga solenia, co także będzie korzystnie wpływało na nasze zdrowie.