Trwa ładowanie...
d1awmhc

Gotowanie

flickr.com
Źródło: flickr.com, fot: baron valium

Gotowanie to jeden z procesów obróbki termicznej, który bardzo często wykorzystujemy w gastronomii. By nasze dania były zdrowe i smaczne, warto zapoznać się z technikami gotowania.

Gotowanie to podstawa w sztuce kulinarnej. Bez względu na to, czy przygotowujemy tradycyjny obiad czy nowoczesne i urozmaicone danie, prawdopodobnie przynajmniej jeden składnik będziemy musieli ugotować.

Podczas procesu gotowania białka zawarte w produktach ścinają się, a skrobia rozklejają, dzięki czemu wiele składników staje się przyswajalnych dla organizmu człowieka. Jeśli zdecydujemy się na taki sposób przyrządzania żywności, musimy pamiętać jednak o tym, że dla każdej potrawy czas gotowania produktu może być zmienny.

Istnieje też parę zasad, które pomogą nam gotować żywność w taki sposób, by jak najwięcej składników odżywczych pozostało w jedzeniu, a nie wodzie.

Jak zdrowo gotować
Gotowanie to dla wielu z nas kulinarna rutyna. Warto jednak zastanowić się nad tym, czy w raz z taką obróbką termiczną nasze produkty nie strącą swoich wartości odżywczych. Żeby tak się nie stało, pamiętajmy o tym, by w miarę możliwości warzywa gotować w całości, a jeśli musimy je pokroić, by kawałki były jak największe. Dodatkowo starajmy się nie obierać warzyw. Ziemniaki czy marchewki możemy opłukać i wrzucić do wrzącej wody. W skórce i bezpośrednio pod nią kryje się źródło wielu witamin i minerałów – nie wyrzucajmy ich do kosza.

Pamiętajmy również o tym, by nie rozgotowywać warzyw i suchych produktów takich jak kasza czy makaron. Wykorzystujmy budziki i stopery do tego, by kontrolować czas gotowania się potraw. Nasze dania będą wtedy nie tylko smaczniejsze, ale także zdrowsze.

Dla ekologii i dla zdrowia zawsze starajmy się też gotować pod przykryciem. W taki sposób zużyjemy mniej energii oraz nie pozwolimy na to, by składniki odżywcze z naszego jedzenia ulotniły się wraz z parą wodną.
Jeśli chcemy ugotować jajko, również pamiętajmy o tym, by nie trzymać go za długo we wrzącej wodzie. Najzdrowiej będzie, jeśli jajko ugotujemy na miękko. Ścięte żółtko ma w sobie dużo mniej wartości odżywczych niż to płynne.

Możemy także zdecydować się na gotowanie naparze, i będzie to bardzo dobry wybór. Nasze produkty utracą wtedy dużo mniej witamin i minerałów. Dodatkowo taki rodzaj gotowania nie wymaga solenia, co także będzie korzystnie wpływało na nasze zdrowie.

Przepisy

d1awmhc
d1awmhc
d1awmhc
d1awmhc
d1awmhc
d1awmhc
Więcej tematów
d1awmhc

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj