Obłędna lasagne z pesto, ricottą i mozzarellą
Lasagne to klasyka włoskiej kuchni. Najczęściej przygotowuje się ją z mięsem i pomidorami lub ze szpinakiem. Tym razem mamy genialną wersję ze świeżym pesto, ricottą i mozzarellą. To kwintesencja włoskich smaków. Przepis z bloga "Kuchennymi drzwiami".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2 |
Okazja: |
Lasagne:
- 200 g świeżych płatów makaronu lasagne
- 500 g ricotty
- 200 ml tłustego mleka
- 100 g startego Parmigiano Reggiano
- 300 g świeżej mozzarelli
- 200 g bazyliowego pesto
- oliwa z pierwszego tłoczenia
- 2 łyżki bułki tartej
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
- Liście bazylii umyj i osusz. Wrzuć orzeszki pinii i ząbek czosnku do kielicha blendera.
- Miksuj, aż uzyskasz drobne okruchy, a następnie dodaj szybko liście bazylii i sok z cytryny. Dociśnij liście, a następnie zalej oliwą, tak aby wszystkie liście były zanurzone i nie miały dostepu powietrza.
- Miksuj w krótkich odstępach czasu, aby nie przegrzać pesto. Gdy pesto będzie już gładkie, wymieszaj ze startymi Parmigiano Reggiano i Pecorino Romano. Dopraw solą.
- Przełóż pesto do słoika, zalej oliwą i odstaw. Możesz przechowywać je w lodówce przez kilka dni.
- Ricottę włóż do miski i wlej mleko. Dodaj starty Parmigiano Reggiano i dokładnie wymieszaj, aż uzyskasz gładką masę. Dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
- Rozerwij mozzarellę na małe kawałki.
- Kiedy masz przygotowane wszystkie składniki, rodgrzej piekarnik do 200 st. C .
- W naczyniu do zapiekania rozprowadź 2 łyżki ricotty, przykryj dwoma arkuszami świeżego makaronu, aby pokrył całą powierzchnię formy.
- Rozprowadź równomiernie na makaronie 3 łyżki ricotty i 1 łyżkę pesto. Następnie połóż kawałek mozzarelli.
- Przygotuj w ten sposób 4 kolejne warstwy, aż zużyjesz wszystkie składniki. Ostatnią warstwą będzie ricotta, pesto i mozzarella. Wierzch lasagne posyp solą, pieprzem i bułką tartą, skrop oliwą z pierwszego tłoczenia.
- Piecz lasagne przez około 20-25 minut, aż się zarumieni. Możesz podawać od razu, ale najlepiej pozostawić do ostygnięcia i serwować po kilku godzinach lub następnego dnia, szybko podgrzewając w gorącym piekarniku.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze