Trwa ładowanie...
dtjboc0
22-09-2020 10:39

Obłędna lasagne z pesto, ricottą i mozzarellą

Przepis

Lasagne to klasyka włoskiej kuchni. Najczęściej przygotowuje się ją z mięsem i pomidorami lub ze szpinakiem. Tym razem mamy genialną wersję ze świeżym pesto, ricottą i mozzarellą. To kwintesencja włoskich smaków. Przepis z bloga "Kuchennymi drzwiami".

dtjboc0
5.0
(8 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2

Okazja:
Kuchennymi Drzwiami
Źródło: Kuchennymi Drzwiami
Składniki

Pesto:

  • 120 g świeżych liści bazylii
  • 300 g oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 1 ząbek czosnku
  • 60 g orzeszków piniowych
  • 50 g startego Parmigiano Reggiano
  • 50 g startego Pecorino Romano
  • 1/2 łyżki soku z cytryny
  • sól do smaku

Lasagne:

  • 200 g świeżych płatów makaronu lasagne
  • 500 g ricotty
  • 200 ml tłustego mleka
  • 100 g startego Parmigiano Reggiano
  • 300 g świeżej mozzarelli
  • 200 g bazyliowego pesto
  • oliwa z pierwszego tłoczenia
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
Przepis
  • Liście bazylii umyj i osusz. Wrzuć orzeszki pinii i ząbek czosnku do kielicha blendera.
  • Miksuj, aż uzyskasz drobne okruchy, a następnie dodaj szybko liście bazylii i sok z cytryny. Dociśnij liście, a następnie zalej oliwą, tak aby wszystkie liście były zanurzone i nie miały dostepu powietrza.
  • Miksuj w krótkich odstępach czasu, aby nie przegrzać pesto. Gdy pesto będzie już gładkie, wymieszaj ze startymi Parmigiano Reggiano i Pecorino Romano. Dopraw solą.
  • Przełóż pesto do słoika, zalej oliwą i odstaw. Możesz przechowywać je w lodówce przez kilka dni.
  • Ricottę włóż do miski i wlej mleko. Dodaj starty Parmigiano Reggiano i dokładnie wymieszaj, aż uzyskasz gładką masę. Dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
  • Rozerwij mozzarellę na małe kawałki.
  • Kiedy masz przygotowane wszystkie składniki, rodgrzej piekarnik do 200 st. C .
  • W naczyniu do zapiekania rozprowadź 2 łyżki ricotty, przykryj dwoma arkuszami świeżego makaronu, aby pokrył całą powierzchnię formy.
  • Rozprowadź równomiernie na makaronie 3 łyżki ricotty i 1 łyżkę pesto. Następnie połóż kawałek mozzarelli.
  • Przygotuj w ten sposób 4 kolejne warstwy, aż zużyjesz wszystkie składniki. Ostatnią warstwą będzie ricotta, pesto i mozzarella. Wierzch lasagne posyp solą, pieprzem i bułką tartą, skrop oliwą z pierwszego tłoczenia.
  • Piecz lasagne przez około 20-25 minut, aż się zarumieni. Możesz podawać od razu, ale najlepiej pozostawić do ostygnięcia i serwować po kilku godzinach lub następnego dnia, szybko podgrzewając w gorącym piekarniku.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Obłędna lasagne z pesto, ricottą i mozzarellą
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dtjboc0
dtjboc0
dtjboc0
dtjboc0
Więcej tematów
dtjboc0

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj