WAŻNE
TERAZ

Tajne posiedzenie w Sejmie. Wiemy, jaki temat chce poruszyć premier

Obłędna lasagne z pesto, ricottą i mozzarellą

Lasagne to klasyka włoskiej kuchni. Najczęściej przygotowuje się ją z mięsem i pomidorami lub ze szpinakiem. Tym razem mamy genialną wersję ze świeżym pesto, ricottą i mozzarellą. To kwintesencja włoskich smaków. Przepis z bloga "Kuchennymi drzwiami".

Obłędna lasagne z pesto, ricottą i mozzarelląObłędna lasagne z pesto, ricottą i mozzarellą
Anna Kamińska

Pesto:

  • 120 g świeżych liści bazylii
  • 300 g oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 1 ząbek czosnku
  • 60 g orzeszków piniowych
  • 50 g startego Parmigiano Reggiano
  • 50 g startego Pecorino Romano
  • 1/2 łyżki soku z cytryny
  • sól do smaku

Lasagne:

  • 200 g świeżych płatów makaronu lasagne
  • 500 g ricotty
  • 200 ml tłustego mleka
  • 100 g startego Parmigiano Reggiano
  • 300 g świeżej mozzarelli
  • 200 g bazyliowego pesto
  • oliwa z pierwszego tłoczenia
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Przepis

  • Liście bazylii umyj i osusz. Wrzuć orzeszki pinii i ząbek czosnku do kielicha blendera.
  • Miksuj, aż uzyskasz drobne okruchy, a następnie dodaj szybko liście bazylii i sok z cytryny. Dociśnij liście, a następnie zalej oliwą, tak aby wszystkie liście były zanurzone i nie miały dostepu powietrza.
  • Miksuj w krótkich odstępach czasu, aby nie przegrzać pesto. Gdy pesto będzie już gładkie, wymieszaj ze startymi Parmigiano Reggiano i Pecorino Romano. Dopraw solą.
  • Przełóż pesto do słoika, zalej oliwą i odstaw. Możesz przechowywać je w lodówce przez kilka dni.

Przepis

  • Ricottę włóż do miski i wlej mleko. Dodaj starty Parmigiano Reggiano i dokładnie wymieszaj, aż uzyskasz gładką masę. Dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
  • Rozerwij mozzarellę na małe kawałki.
  • Kiedy masz przygotowane wszystkie składniki, rodgrzej piekarnik do 200 st. C .
  • W naczyniu do zapiekania rozprowadź 2 łyżki ricotty, przykryj dwoma arkuszami świeżego makaronu, aby pokrył całą powierzchnię formy.
  • Rozprowadź równomiernie na makaronie 3 łyżki ricotty i 1 łyżkę pesto. Następnie połóż kawałek mozzarelli.
  • Przygotuj w ten sposób 4 kolejne warstwy, aż zużyjesz wszystkie składniki. Ostatnią warstwą będzie ricotta, pesto i mozzarella. Wierzch lasagne posyp solą, pieprzem i bułką tartą, skrop oliwą z pierwszego tłoczenia.
  • Piecz lasagne przez około 20-25 minut, aż się zarumieni. Możesz podawać od razu, ale najlepiej pozostawić do ostygnięcia i serwować po kilku godzinach lub następnego dnia, szybko podgrzewając w gorącym piekarniku.
Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟