Pasta kanapkowa z prażonego słonecznika
Pasta z prażonych ziaren słonecznika, z dodatkiem żółtego sera i odrobiny ziół to pyszny i oryginalny dodatek do pieczywa. Przepis z bloga "Daylicooking".
Małgorzata Kijowska
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Śniadanie
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
- 1 szklanka łuskanego słonecznika
- ok. 125 ml oleju słonecznikowego
- 100 ml wody
- 1 szklanka drobno startego ulubionego żółtego sera
- sól do smaku
- 1/3 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- spora szczypta ostrej papryki
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
Przepis
Słonecznik uprażyć na suchej patelni na złoty kolor. Zdjąć z ognia i wystudzić.
Przepis
Do blendera wsypać prażony i wystudzony słonecznik. Zmiksować go.
Przepis
Dodać starty żółty ser, wlać olej i wodę, wszystko razem połączyć na gładką pastę.
Przepis
Zmiksowaną pastę przyprawić solą, dodać przyprawy i zioła. Wymieszać.
Przepis
Gdyby pasta była zbyt gęsta, można dolać więcej wody lub oleju.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl