Pasta kanapkowa z prażonego słonecznika
Pasta z prażonych ziaren słonecznika, z dodatkiem żółtego sera i odrobiny ziół to pyszny i oryginalny dodatek do pieczywa. Przepis z bloga "Daylicooking".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Rodzaj diety: |
- 1 szklanka łuskanego słonecznika
- ok. 125 ml oleju słonecznikowego
- 100 ml wody
- 1 szklanka drobno startego ulubionego żółtego sera
- sól do smaku
- 1/3 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- spora szczypta ostrej papryki
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
Słonecznik uprażyć na suchej patelni na złoty kolor. Zdjąć z ognia i wystudzić.
Do blendera wsypać prażony i wystudzony słonecznik. Zmiksować go.
Dodać starty żółty ser, wlać olej i wodę, wszystko razem połączyć na gładką pastę.
Zmiksowaną pastę przyprawić solą, dodać przyprawy i zioła. Wymieszać.
Gdyby pasta była zbyt gęsta, można dolać więcej wody lub oleju.
Zobacz też przepis na biszkoptowe ciasto z owocami
src="https://d.wpimg.pl/122815767-1166246957/ciasto.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze