Trwa ładowanie...
d3u1h2b
d3u1h2b

Pasta kanapkowa z prażonego słonecznika

Przepis

Pasta z prażonych ziaren słonecznika, z dodatkiem żółtego sera i odrobiny ziół to pyszny i oryginalny dodatek do pieczywa. Przepis z bloga "Daylicooking".

2.3
(6 głosów)
Oceń:
d3u1h2b
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Rodzaj diety:
Pasta kanapkowa z prażonego słonecznika
Daylicooking
Pasta kanapkowa z prażonego słonecznika
Składniki
  • 1 szklanka łuskanego słonecznika
  • ok. 125 ml oleju słonecznikowego
  • 100 ml wody
  • 1 szklanka drobno startego ulubionego żółtego sera
  • sól do smaku
  • 1/3 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • spora szczypta ostrej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
Przepis

Słonecznik uprażyć na suchej patelni na złoty kolor. Zdjąć z ognia i wystudzić.

Do blendera wsypać prażony i wystudzony słonecznik. Zmiksować go.

Dodać starty żółty ser, wlać olej i wodę, wszystko razem połączyć na gładką pastę.

Zmiksowaną pastę przyprawić solą, dodać przyprawy i zioła. Wymieszać.

Gdyby pasta była zbyt gęsta, można dolać więcej wody lub oleju.

Zobacz też przepis na biszkoptowe ciasto z owocami

d3u1h2b
Pasta kanapkowa z prażonego słonecznika
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

4
2
Share
d3u1h2b
d3u1h2b

d3u1h2b
d3u1h2b
d3u1h2b