Pstrąg w galarecie
Przepis
Wśród wigilijnych potraw nie może zabraknąć ryby w galarecie. Najczęściej przygotowujemy w ten sposób karpia, jednak równie smaczną propozycją może być pstrąg. Jak go zrobić?
Oceń jako pierwszy:
Źródło: 123RF
Przepis
- Włoszczyznę i głowę ryby zalewamy zimną wodą, solimy do smaku, dodajemy przyprawy i gotujemy na małym ogniu przez godzinę.
- Przecedzamy przez gęste sitko (oczywiście nie wylewając wywaru). Do gorącego, ale nie bulgoczącego wywaru wkładamy oczyszczone filety z pstrąga.
- Wyjmujemy je delikatnie po 15 minutach i umieszczamy na salaterce.
- Aby wywar był klarowny, wrzucamy do niego skorupki z jajka i mocno zagotowujemy. Całe mętne białko osiądzie na dnie garnka.
- Przezroczysty płyn przelewamy do innego naczynia i dodajemy kilka łyżek żelatyny.
- Gdy lekko się zetnie, zalewamy płynem rybę. Można ozdobić półmisek np. plasterkami cytryny.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Podziel się opinią
Komentarze
Trwa ładowanie
.
.
.