Pstrąg w galarecie
Wśród wigilijnych potraw nie może zabraknąć ryby w galarecie. Najczęściej przygotowujemy w ten sposób karpia, jednak równie smaczną propozycją może być pstrąg. Jak go zrobić?
oprac. Katarzyna Gileta
Składniki
Przepis
- Włoszczyznę i głowę ryby zalewamy zimną wodą, solimy do smaku, dodajemy przyprawy i gotujemy na małym ogniu przez godzinę.
 - Przecedzamy przez gęste sitko (oczywiście nie wylewając wywaru). Do gorącego, ale nie bulgoczącego wywaru wkładamy oczyszczone filety z pstrąga.
 - Wyjmujemy je delikatnie po 15 minutach i umieszczamy na salaterce.
 - Aby wywar był klarowny, wrzucamy do niego skorupki z jajka i mocno zagotowujemy. Całe mętne białko osiądzie na dnie garnka.
 - Przezroczysty płyn przelewamy do innego naczynia i dodajemy kilka łyżek żelatyny.
 - Gdy lekko się zetnie, zalewamy płynem rybę. Można ozdobić półmisek np. plasterkami cytryny.
 
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl