Pstrąg w galarecie

Wśród wigilijnych potraw nie może zabraknąć ryby w galarecie. Najczęściej przygotowujemy w ten sposób karpia, jednak równie smaczną propozycją może być pstrąg. Jak go zrobić?

Pstrąg w galareciePstrąg w galarecie
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 pstrąg
  • pęczek włoszczyzny
  • ziele angielskie, liście laurowe
  • sól, pieprz
  • cytryna
  • żelatyna

Przepis

  • Włoszczyznę i głowę ryby zalewamy zimną wodą, solimy do smaku, dodajemy przyprawy i gotujemy na małym ogniu przez godzinę.
  • Przecedzamy przez gęste sitko (oczywiście nie wylewając wywaru). Do gorącego, ale nie bulgoczącego wywaru wkładamy oczyszczone filety z pstrąga.
  • Wyjmujemy je delikatnie po 15 minutach i umieszczamy na salaterce.
  • Aby wywar był klarowny, wrzucamy do niego skorupki z jajka i mocno zagotowujemy. Całe mętne białko osiądzie na dnie garnka.
  • Przezroczysty płyn przelewamy do innego naczynia i dodajemy kilka łyżek żelatyny.
  • Gdy lekko się zetnie, zalewamy płynem rybę. Można ozdobić półmisek np. plasterkami cytryny.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl
Wybrane dla Ciebie
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki