Zapiekane pomidory z parmezanem
Banalnie prosty przepis na pomidory zapiekane z bazylią. Do tego kilka kropli aromatycznej oliwy i świeżo starty parmezan. Takie pomidory podane na kromce świeżego chleba będą pyszną przekąską.
Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 4 dojrzałe pomidory
- 4 łyżki startego parmezanu
- łyżeczka suszonej bazylii
- sól morska, pieprz
- kilka ząbków czosnku
- oliwa z oliwek
Przepis
Pomidory pokrój na plastry. Naczynie do zapiekania wysmaruj oliwą. Ułóż pomidory. Oprósz je solą, pieprzem i suszoną bazylią. Dodaj czosnek w całości. Wierzch skrop oliwą i posyp parmezanem. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Wstaw pomidory i piecz przez 15 minut. Podawaj z bagietką lub jako dodatek do dania głównego.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl