Zapiekane pomidory z parmezanem
Banalnie prosty przepis na pomidory zapiekane z bazylią. Do tego kilka kropli aromatycznej oliwy i świeżo starty parmezan. Takie pomidory podane na kromce świeżego chleba będą pyszną przekąską.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
- 4 dojrzałe pomidory
- 4 łyżki startego parmezanu
- łyżeczka suszonej bazylii
- sól morska, pieprz
- kilka ząbków czosnku
- oliwa z oliwek
Pomidory pokrój na plastry. Naczynie do zapiekania wysmaruj oliwą. Ułóż pomidory. Oprósz je solą, pieprzem i suszoną bazylią. Dodaj czosnek w całości. Wierzch skrop oliwą i posyp parmezanem. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Wstaw pomidory i piecz przez 15 minut. Podawaj z bagietką lub jako dodatek do dania głównego.
Polecamy wideo: Włoska przekąska na weekend
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze