Trwa ładowanie...
d1bkw75

Jak suszyć grzyby w piekarniku?

Suszenie to jeden z najpopularniejszych sposobów na przechowywanie tych produktów. Jakich błędów unikać susząc grzyby w piekarniku, aby cieszyć się ich smakiem?
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Jak suszyć grzyby w piekarniku?
(123RF)
d1bkw75

Do suszenia wybieramy grzyby twarde, nienadgryzione przez robaki. Suszymy borowiki, podgrzybki, kozaki i kurki. Duże kapelusze kroimy na plastry grubości około centymetra, małe możemy przekroić jedynie na pół lub suszyć w całości.

Jak suszyć grzyby - temperatura

Grzyby suszymy w specjalnych suszarkach, które zapewniają odpowiednią temperaturę i przepływ powietrza. Jeśli nie mamy suszarki, możemy skorzystać z uchylonego piekarnika, nastawionego na około 90 stopni (bez termoobiegu).

d1bkw75

Jak długo suszyć grzyby?

Podczas suszenia musimy grzyby często mieszać, by równomiernie się osuszyły i nie przypaliły. Najpierw układamy je na kratce, a potem na blasze. Grzyby suszymy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Suszenie w piekarniku zajmuje kilka godzin (od 4 do 6 godzin). Lepiej się jednak za bardzo nie śpieszyć. Nie do końca wysuszone grzyby mogą spleśnieć lub stać się pożywką dla moli spożywczych.

Grzybiarze idą na rekord. Imponujące zbiory

Jak suszyć grzyby w piekarniku z termoobiegiem?

Grzyby możemy również suszyć w piekarniku z termoobiegiem. Oczyszczone grzyby kroimy na kawałki podobnej wielkości i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 50 st. C z termoobiegiem. Suszymy przez ok. 45-60 min. Wyjmujemy blachę, odwracamy grzyby na drugą stonę i suszymy przez kolejną godzinę. Robimy tak do czasu, aż grzyby będą zupełnie suche.

d1bkw75

Suszenie grzybów - o czym należy pamiętać?

- Suszenie to najprostszy sposób na zakonserwowanie grzybów. Można je przechowywać przez kilka miesięcy, nie zajmują dużo miejsca czy to w zamrażarce czy na półce w spiżarni - mówił w rozmowie z WP Kuchnia Jan Kuroń.

- Często można wyczytać, że grzybów przed suszeniem nie powinno się myć. Nie zgadzam się do końca z tym zdaniem. Być może podczas krótkiego mycia delikatnie wypłukujemy smak, jednak mamy gwarancję, że nic nie będzie nam chrzęścić między zębami. Ponadto grzyby powinniśmy dobrze przejrzeć w poszukiwaniu robaczywych fragmentów, a podczas suszenia w piekarniku warto ich dość często doglądać - łatwo je przypalić - dodaje

Przechowywanie suszonych grzybów

Suszone grzyby można przechowywać przez kilka miesięcy w szczelnie zamkniętym słoiku lub metalowej puszce. Nie zajmują dużo miejsca czy to w zamrażarce, czy na półce w spiżarni. Suszone grzyby możemy również wykorzystać do przygotowania mączki grzybowej. Mączka grzybowa to nic innego jak drobno zmielone lub zmiksowane suszone grzyby.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d1bkw75

Podziel się opinią

Share
d1bkw75
d1bkw75
Więcej tematów