Jak suszyć grzyby w piekarniku?

Suszenie to jeden z najpopularniejszych sposobów na przechowywanie tych produktów. Jakich błędów unikać susząc grzyby w piekarniku, aby cieszyć się ich smakiem?

Suszenie grzybów
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Do suszenia wybieramy grzyby twarde, nienadgryzione przez robaki. Suszymy borowiki, podgrzybki, kozaki i kurki. Duże kapelusze kroimy na plastry grubości około centymetra, małe możemy przekroić jedynie na pół lub suszyć w całości.

Jak suszyć grzyby - temperatura

Grzyby suszymy w specjalnych suszarkach, które zapewniają odpowiednią temperaturę i przepływ powietrza. Jeśli nie mamy suszarki, możemy skorzystać z uchylonego piekarnika, nastawionego na około 90 stopni (bez termoobiegu).

Jak długo suszyć grzyby?

Podczas suszenia musimy grzyby często mieszać, by równomiernie się osuszyły i nie przypaliły. Najpierw układamy je na kratce, a potem na blasze. Grzyby suszymy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Suszenie w piekarniku zajmuje kilka godzin (od 4 do 6 godzin). Lepiej się jednak za bardzo nie śpieszyć. Nie do końca wysuszone grzyby mogą spleśnieć lub stać się pożywką dla moli spożywczych.

Grzybiarze idą na rekord. Imponujące zbiory

Jak suszyć grzyby w piekarniku z termoobiegiem?

Grzyby możemy również suszyć w piekarniku z termoobiegiem. Oczyszczone grzyby kroimy na kawałki podobnej wielkości i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 50 st. C z termoobiegiem. Suszymy przez ok. 45-60 min. Wyjmujemy blachę, odwracamy grzyby na drugą stonę i suszymy przez kolejną godzinę. Robimy tak do czasu, aż grzyby będą zupełnie suche.

Suszenie grzybów - o czym należy pamiętać?

- Suszenie to najprostszy sposób na zakonserwowanie grzybów. Można je przechowywać przez kilka miesięcy, nie zajmują dużo miejsca czy to w zamrażarce czy na półce w spiżarni - mówił w rozmowie z WP Kuchnia Jan Kuroń.

- Często można wyczytać, że grzybów przed suszeniem nie powinno się myć. Nie zgadzam się do końca z tym zdaniem. Być może podczas krótkiego mycia delikatnie wypłukujemy smak, jednak mamy gwarancję, że nic nie będzie nam chrzęścić między zębami. Ponadto grzyby powinniśmy dobrze przejrzeć w poszukiwaniu robaczywych fragmentów, a podczas suszenia w piekarniku warto ich dość często doglądać - łatwo je przypalić - dodaje

Przechowywanie suszonych grzybów

Suszone grzyby można przechowywać przez kilka miesięcy w szczelnie zamkniętym słoiku lub metalowej puszce. Nie zajmują dużo miejsca czy to w zamrażarce, czy na półce w spiżarni. Suszone grzyby możemy również wykorzystać do przygotowania mączki grzybowej. Mączka grzybowa to nic innego jak drobno zmielone lub zmiksowane suszone grzyby.

Wybrane dla Ciebie
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Mogą pomóc uchronić się przed cukrzycą
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Mogą pomóc uchronić się przed cukrzycą
Wiele osób nieświadomie popełnia błąd. Popularny produkt zamienia się w truciznę
Wiele osób nieświadomie popełnia błąd. Popularny produkt zamienia się w truciznę
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania