Jak suszyć grzyby w piekarniku?

Suszenie to jeden z najpopularniejszych sposobów na przechowywanie tych produktów. Jakich błędów unikać susząc grzyby w piekarniku, aby cieszyć się ich smakiem?

Suszenie grzybów
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Do suszenia wybieramy grzyby twarde, nienadgryzione przez robaki. Suszymy borowiki, podgrzybki, kozaki i kurki. Duże kapelusze kroimy na plastry grubości około centymetra, małe możemy przekroić jedynie na pół lub suszyć w całości.

Jak suszyć grzyby - temperatura

Grzyby suszymy w specjalnych suszarkach, które zapewniają odpowiednią temperaturę i przepływ powietrza. Jeśli nie mamy suszarki, możemy skorzystać z uchylonego piekarnika, nastawionego na około 90 stopni (bez termoobiegu).

Jak długo suszyć grzyby?

Podczas suszenia musimy grzyby często mieszać, by równomiernie się osuszyły i nie przypaliły. Najpierw układamy je na kratce, a potem na blasze. Grzyby suszymy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Suszenie w piekarniku zajmuje kilka godzin (od 4 do 6 godzin). Lepiej się jednak za bardzo nie śpieszyć. Nie do końca wysuszone grzyby mogą spleśnieć lub stać się pożywką dla moli spożywczych.

Grzybiarze idą na rekord. Imponujące zbiory

Jak suszyć grzyby w piekarniku z termoobiegiem?

Grzyby możemy również suszyć w piekarniku z termoobiegiem. Oczyszczone grzyby kroimy na kawałki podobnej wielkości i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 50 st. C z termoobiegiem. Suszymy przez ok. 45-60 min. Wyjmujemy blachę, odwracamy grzyby na drugą stonę i suszymy przez kolejną godzinę. Robimy tak do czasu, aż grzyby będą zupełnie suche.

Suszenie grzybów - o czym należy pamiętać?

- Suszenie to najprostszy sposób na zakonserwowanie grzybów. Można je przechowywać przez kilka miesięcy, nie zajmują dużo miejsca czy to w zamrażarce czy na półce w spiżarni - mówił w rozmowie z WP Kuchnia Jan Kuroń.

- Często można wyczytać, że grzybów przed suszeniem nie powinno się myć. Nie zgadzam się do końca z tym zdaniem. Być może podczas krótkiego mycia delikatnie wypłukujemy smak, jednak mamy gwarancję, że nic nie będzie nam chrzęścić między zębami. Ponadto grzyby powinniśmy dobrze przejrzeć w poszukiwaniu robaczywych fragmentów, a podczas suszenia w piekarniku warto ich dość często doglądać - łatwo je przypalić - dodaje

Przechowywanie suszonych grzybów

Suszone grzyby można przechowywać przez kilka miesięcy w szczelnie zamkniętym słoiku lub metalowej puszce. Nie zajmują dużo miejsca czy to w zamrażarce, czy na półce w spiżarni. Suszone grzyby możemy również wykorzystać do przygotowania mączki grzybowej. Mączka grzybowa to nic innego jak drobno zmielone lub zmiksowane suszone grzyby.

Wybrane dla Ciebie

Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy