Menu na grilla, czyli jak zorganizować niezwykłe przyjęcie w ogrodzie?
Urządzenie imprezy na świeżym powietrzu wymaga odpowiednich przygotowań i przemyślanego menu. Jak zorganizować doskonałe garden party, na którym główną rolę będzie grał grill?
Menu grillowe – dania na przyjęcie w ogrodzie
Potrawy z grilla zwykle kojarzą się z prostym, niewyszukanym jedzeniem: kawałkami mięsa z rusztu oraz kiełbasą. Często trudno nam znaleźć w nich ten rodzaj nieskrępowanej elegancji, która nie przytłacza, ale jednak zachwyca. Przyjęcie z grillem nie musi jednak być przaśne i nieatrakcyjne. Wystarczy dobrze przemyśleć menu.
Przystawki i przekąski na grilla
Zanim zaplanowane przez nas danie główne z grilla będzie gotowe, zaproponujmy gościom szybkie przystawki. Przekąski na garden party powinny być nieskomplikowane i możliwe do przygotowania bez dodatkowych urządzeń.
• Blendowane sosy, dipy i marynaty lepiej przygotować wcześniej.
• Podczas przyjęcia w ogrodzie najlepiej sprawdzą się tzw. finger foods, czyli małe potrawy na jeden kęs, dania, które bez problemu zjemy również palcami lub na stojąco.
Nie warto psuć luźnej, przyjemnej atmosfery zbyt skomplikowanymi przekąskami, do których trzeba zasiąść przy stole. Przystawki na każdym przyjęciu mają zaostrzać apetyt i przynosić ochotę na więcej, dlatego powinny być niewielkie i lekkie. Najlepiej wykorzystać do tego grillowane warzywa. Jednym z pomysłów jest podpieczenie na ruszcie pieczarek, od których odetniemy ogonki w taki sposób, aby tworzyły coś na kształt małej miseczki. Możemy je wypełnić wcześniej przygotowaną salsą pomidorową z czosnkiem, sosem balsamicznym i bazylią. Na grillu ułóżmy także plastry cukinii lub bakłażana, które później przełożymy serem. Na ruszcie możemy również podpiec kromki bagietki natarte czosnkiem i polane oliwą. Staną się bazą dla bruschetty z salsą pomidorową, grillowaną papryką i bakłażanem lub awokado i krewetką skropioną cytryną. Zanim inne dania będą gotowe, możemy zaserwować także szybką przekąskę z grillowanego boczku nawiniętego na długi patyk do szaszłyków.
Jakie mięso wybrać na grilla i jak je przygotować?
Jak przygotować i przyprawić mięso na grilla, aby było nie tylko smaczne, ale także soczyste i kruche? Najważniejsza jest marynata, w której powinniśmy trzymać kurczaka, wieprzowinę czy wołowinę kilka godzin lub najlepiej cały dzień. Powinna ona zawierać składnik kwaśny, np. sok z cytryny, ocet, wino lub jogurt. Nie możemy jednak z nimi przesadzać, dlatego najlepiej rozcieńczyć je wodą.
Kolejnym ważnym elementem marynaty do mięsa na grilla jest odporny na wysokie temperatury tłuszcz, np. oliwa z oliwek lub olej. Dla nadania smaku dodajmy jeszcze sól oraz wybrane przyprawy. Powinniśmy je jednak usunąć tuż przed grillowaniem, aby się nie przypaliły. Marynata ma za zadanie skruszyć mięso, nadać mu odpowiedniej soczystości, zabezpieczyć przed działaniem wysokiej temperatury i spaleniem.
Jeśli chcemy, aby nasze potrawy miały jeszcze więcej smaku, możemy przygotować dodatkową glazurę, którą posmarujemy kawałki mięsa na ostatnim etapie grillowania. Dobrym pomysłem będzie także polewanie ich piwem, które chroni przed powstawaniem szkodliwych substancji podczas ściekania i przypalania się tłuszczu.
Grillowanie jest techniką uniwersalną i możemy ją wykorzystywać do przygotowywania każdego mięsa. Do wyboru mamy m.in. karkówkę, boczek i schab wieprzowy, filety, skrzydełka i podudzia z kurczaka, różne rodzaje kiełbas, a nawet hamburgery czy wykwintny stek wołowy. O czym powinniśmy pamiętać podczas grillowania?
Naszym celem jest uzyskanie soczystego mięsa z chrupiącą skórką, o dymnym smaku. Z tego powodu nie możemy doprowadzić do przepieczenia i spalenia, które są wynikiem zbyt wysokiej temperatury oraz za długiego czasu grillowania. Najlepiej więc najpierw krótko przypiec mięso, ustawiając ruszt na niskiej pozycji, by później podnieść je wyżej, aby wolno dochodziło. Każdy rodzaj mięsa wymaga jednak innej metody grillowania i przygotowania.
Ryba z grilla – jak grillować rybę
Urządzając przyjęcie w ogrodzie, pomyślmy o gościach, którzy nie jedzą mięsa lub uważają na kaloryczność posiłków. Doskonałą propozycją lekkiego dania głównego z grilla może być elegancki stek z tuńczyka lub pięknie prezentująca się dorada i pstrąg podawane w całości.
• Delikatne ryby wymagają jednak nieco innego traktowania niż potrawy z mięsa. Powinniśmy zrezygnować z długiego marynowania i jedynie doprawić je przed podaniem.
• Do ryb w całości najlepiej włożyć świeże zioła i plasterek cytryny lub pomarańczy, posolić oraz natrzeć ich skórkę oliwą z oliwek, aby nie przykleiła się do rusztu.
• Warto zainwestować w specjalny koszyczek, dzięki któremu łatwiej obrócimy rybę na drugą stronę bez ryzyka jej rozpadnięcia się. Ważny jest też czas grillowania: odpowiedni, aby nie przesuszyć mięsa, ale nadać skórce chrupkości. Wystarczy około 15 minut w średniej temperaturze.
• Inną metodą grillowania ryby jest zawinięcie ją w folię aluminiową lub liście, np. bananowca lub chrzanu. W ten sposób możemy przygotować np. filety lub steki. Razem z wybraną rybą zawińmy kawałek masła, zioła, plasterek cytryny oraz przyprawy. Będzie soczysta i pełna aromatu.
• Jeśli chcemy zaimponować naszym gościom znajomością nowinek kulinarnych, stek z tuńczyka lub kawałki łososia możemy grillować z wykorzystaniem deseczki z drewna cedrowego. Przed użyciem trzeba ją namoczyć, aby pod wpływem wysokiej temperatury nie sczerniała. Musimy jednak pamiętać, że czas przygotowania ryby w taki sposób będzie dłuższy.
Jak grillować warzywa i przygotować wegetariański grill
Najlepszym dodatkiem do dań oraz wegetariańską propozycją na przyjęcie w ogrodzie będą kolorowe warzywa z grilla. Odkrywają one bogactwo smaków i konsystencji: od chrupkości i jędrności lekko podpieczonych na ruszcie kalafiorów i marchewek po kremowość bakłażana i cukinii. Doskonałe będą także papryki, z których po grillowaniu łatwo odchodzi skórka, odkrywając przed nami miękkie, słodkawe wnętrze. Wykorzystajmy również pomidory – zwłaszcza te koktajlowe – które pod wpływem temperatury nabierają jeszcze więcej słodko-kwaśnego, intensywnego smaku. Jak je grillować, aby stały się idealnym dodatkiem do obiadu z grilla?
• Jędrne, twarde warzywa możemy ułożyć bezpośrednio na ruszcie i podpiekać krótko na średniej temperaturze.
• Mniejsze kawałki lub miękkie jarzyny grillujemy na tackach lub przygotowujemy paczuszki z folii aluminiowej. Dzięki takiej metodzie możemy nadać warzywom dodatkowych aromatów. Doskonale będą smakować pomidory z oregano lub bazylią i oliwą z oliwek albo cebulki i marchewki z masłem. Jeśli wybieramy bezpośredni sposób grillowania, przyprawy dodajmy na końcu, aby się nie spaliły.
Grillowane warzywa mogą być składnikiem wielu dań podawanych na przyjęciu w ogrodzie. Użyjmy ich nie tylko do szaszłyków z mięsem lub rybą czy krewetkami. Dodajmy oliwę, zioła i ser typu feta, aby przygotować ciepłą sałatkę, lub przełóżmy plastry bakłażana, cukinii lub pomidora grillowanym tofu i zaproponujmy taką przystawkę gościom, którzy nie jedzą mięsa. Propozycją dla wegetarian mogą być oprócz tego różnego rodzaju grillowane sery, np. wędzony i pleśniowy z dodatkiem konfitur lub warzywnych szaszłyków.
*Sałatki i dodatki do dań z grilla *
Sałatki, surówki i dodatki do dań z grilla podczas garden party powinny być lekkie, sezonowe, z wykorzystaniem całego bogactwa dojrzałych owoców i warzyw. Na stołach pojawić powinny się sałaty w różnych odcieniach zieleni, pomidory, które wreszcie nabierają słodyczy i niezbędnej kwaskowości, orzeźwiające ogórki, pikantne rzodkiewki oraz warzywa idealne do grillowania. Nie potrzeba im wiele, aby stanowiły doskonały dodatek do dań grillowych. Wystarczy prosty winegret na bazie oliwy i świeżych ziół lub sos jogurtowy z listkami mięty, oregano, tymianku, kolendry czy melisy.
Jak grillować ziemniaki? Możemy je podawać w różnych wariantach i grillować z wykorzystaniem różnych metod. Jedną z nich jest owinięcie ziemniaków folią aluminiową i włożenie do rozgrzanego węgla. Otrzymają odpowiednią ilość ciepła, staną się kremowe i nabiorą charakterystycznego, dymnego aromatu. Kiedy nieco zmiękną, ale nie będą jeszcze gotowe, natnijmy je cienko wzdłuż tak, aby nie przeciąć spodu. Podpiekając skórkę, uzyskamy ciekawe ziemniaki hasselback. Pomiędzy nacięcia możemy dodatkowo włożyć boczek lub ser wędzony. Podawajmy posypane solą, z dodatkiem masła ziołowego lub aromatyzowanej oliwy.
Deser z grilla na przyjęcie w ogrodzie – owoce z grilla
Na garden party nie może zabraknąć deseru z dojrzałych owoców. Do przygotowania ciekawej propozycji możemy wykorzystać grilla. Na tackach ułóżmy połówki brzoskwiń i gruszek oraz plastry świeżego ananasa. Ciepłe owoce zestawione z lodami waniliowymi i wybranym sosem, np. czekoladowym lub karmelowym, będą idealnym zakończeniem naszego grill party. Efektownie wyglądać będą też łódeczki z grillowanych bananów. Wystarczy naciąć ich skórkę w jednym miejscu, rozchylić i położyć na ruszcie nacięciem do góry. W miąższ banana możemy dodatkowo włożyć kostki czekolady, które rozpuszczą się pod wpływem ciepła. Deser udekorujmy wiórkami kokosowymi lub orzechami.
Napoje na przyjęcie w ogrodzie
Szczególny klimat przyjęcia w ogrodzie możemy podkreślić przez wybór odpowiednich napojów. Postawmy na wodę z dodatkiem mięty, melisy, cytryny lub owoców oraz orzeźwiające soki lub różnego rodzaju koktajle. Zmiksujmy owoce z dodatkiem wody mineralnej i przygotujmy smakowe lemoniady lub smoothie. Weźmy też przykład z receptur na znane drinki i stwórzmy modne bezalkoholowe mocktajle.
• Wrażenie na gościach zrobią także efektowne kostki lodu, w których zamrozimy, np. listki mięty i melisy, jadalne kwiaty lub owoce.
• Nie zapomnijmy także o herbacie i kawie, które podczas przyjęcia w ogrodzie możemy podawać na zimno.
*Dekoracje i nakrycie stołu na garden party *
Garden party z grillem w roli głównej to szczególny rodzaj przyjęcia, podczas którego powinniśmy stworzyć naszym gościom atmosferę luzu i swobody. Nie oznacza to jednak, że mamy zapomnieć o odpowiednim doborze dekoracji. Dzięki nim nasza impreza na świeżym powietrzu będzie nie tylko niezapomniana, ale zyska indywidualny charakter. Od czego zacząć i jak zamienić ogród w odpowiednie miejsce na przyjęcie?
• Przygotuj ogród na grill party
Na początku oczyśćmy przestrzeń ze zbędnych przedmiotów i narzędzi oraz zadbajmy o wygląd ogrodowych roślin i trawnika. Kiedy zrobimy porządek, zastanówmy się nad ustawieniem stołu. Powinien stanąć na równej powierzchni w taki sposób, aby nie przeszkadzać gościom i osobie, która będzie zajmowała się przygotowywaniem posiłków. Grill powinien być oddalony od miejsca, w którym będziemy spędzać czas. Pamiętajmy, że zmieniający się kierunek wiatru może spowodować zbieranie się dymu nad stołem. Najlepiej, aby grill był czymś osłonięty. Dobrym pomysłem jest ustawienie stołów pod pawilonem ogrodowym, który ochroni nas także przed nagłym załamaniem pogody lub silnym słońcem.
Kiedy już znajdziemy odpowiednie miejsce na stół, zastanówmy się nad usadzeniem gości. Więcej osób zmieści się na długich ławkach, które wprowadzą przy okazji luźną, domową atmosferę. Jeśli zaprosiliśmy niewielu gości lub dysponujemy dużą przestrzenią, możemy zdecydować się na krzesła ogrodowe, które będą wygodniejsze i bardziej eleganckie.
Zadbajmy również o dekoracje ogrodu. Przygotujmy lampiony, świece i pochodnie na wieczór oraz kolorowe girlandy, pompony z papieru lub tiulu, które rozwiesimy nieopodal stołu. Stwórzmy domową, ciepłą atmosferę z odrobiną luzu i dobrej zabawy.
• Dekoracja i nakrycie stołu na przyjęcie w ogrodzie
Po stworzeniu wygodnego miejsca do całodziennego biesiadowania pomyślmy o nakryciu stołu. Zacznijmy od wyboru motywu lub kolorów przewodnich i na ich podstawie dobierzmy odpowiedni obrus. Możemy zdecydować się na ten w czerwono-białą kratę w stylu amerykańskim, nawiązujący do natury papierowy lub lniany. Dobrą bazą dla innych dekoracji będą stonowane, pastelowe kolory, ale nie musimy się do nich ograniczać. Ważne, aby każdy element ze sobą współgrał. Do obrusu dobierzmy też – na zasadzie podobieństwa lub kontrastu – serwetki. Na grill party przyda się ich duża ilość, dlatego ułóżmy je przy każdym talerzyku i ustawmy dodatkowe serwetniki.
Jakie talerze będą najlepsze na niezobowiązujące przyjęcie w ogrodzie? Alternatywą dla szkła i ceramiki mogą być plastikowe lub papierowe talerze, występujące w różnych kształtach i wariantach kolorystycznych. Możemy dopasować je do wybranego stylu. Podobnie zróbmy ze sztućcami. Wybierzmy specjalne do grilla z poręczną, drewnianą rączką i ostrym nożem z ząbkami lub jednorazowe: plastikowe albo drewniane. Jeśli nie pasuje nam ich styl, możemy nadać mu szlachetności dzięki odpowiedniej oprawie. Wystarczy zestaw drewnianych sztućców przewiązać razem z serwetką kolorową tasiemką i włożyć za nią mały kwiatek lub drobny bukiecik. Podobne kwiaty ustawmy na stole w prostych wazonach lub ozdobionych koronką słoikach. Najlepiej będą wyglądać kompozycje prosto z ogrodu lub swobodne wiązanki.
Artykuł powstał we współpracy z MAKRO Cash and Carry