Trwa ładowanie...
d3whdzt
Karolina Wójciga

Grecka zapiekanka z ziemniakami i bakłażanem. Naje się cała rodzina

Przepis

Chyba nie ma bardziej znanej greckiej potrawy niż mussaka. To pachnąca pomidorami oraz przyprawami zapiekanka, która nie ma sobie równych. Przepis wbrew pozorom nie jest taki trudny. Wypróbujcie go koniecznie!

d3whdzt
3.6
(10 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

123RF PICSEL ADAM WIŚNIEWSKI
Źródło: 123RF PICSEL ADAM WIŚNIEWSKI
Składniki
  • 700 g mielonego mięsa (jagnięcina, wołowina lub cielęcina),
  • 2 bakłażany,
  • 400 g ugotowanych ziemniaków,
  • 2 szklanki przecieru pomidorowego,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • cebula,
  • ząbek czosnku,
  • oregano,
  • 1/2 szklanki wina czerwonego,
  • 2 szklaki mleka,
  • 30 g masła,
  • 30 g mąki,
  • szczypta cynamonu,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • sól i pieprz do smaku.
Przepis

Bakłażana pokrój w plastry, posyp solą, by pozbyć się ich goryczki. Odstaw na je 15 minut, a po tym czasie umyj i odsącz na ręczniku papierowym. Plastry bakłażana grilluj na patelni lub podpiecz w piekarniku. Czosnek i cebulę posiekaj, przysmaż na oliwie, dodaj mięso, a po kilku minutach wino, koncentrat, przecier, sól, pieprz, oregano i szczyptę cynamonu. Mięso duś na małym ogniu około 30 minut. Z mleka, mąki, masła przygotuj beszamel, dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. W żaroodpornym naczyniu układaj naprzemiennie bakłażana, ziemniaki, sos mięsny i beszamel. Zapiekankę zakończ bakłażanami i beszamelem. Zapiekaj przez 40 minut w w temperaturze 180 stopni.

Zobacz także wideo: Ile jest mięsa w mięsie? Wyniki kontroli zaskakują

Grecka zapiekanka z ziemniakami i bakłażanem. Naje się cała rodzina
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

23
Share
d3whdzt

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3whdzt
d3whdzt
d3whdzt
d3whdzt
Więcej tematów
d3whdzt