Grecka zapiekanka z ziemniakami i bakłażanem. Naje się cała rodzina
Chyba nie ma bardziej znanej greckiej potrawy niż mussaka. To pachnąca pomidorami oraz przyprawami zapiekanka, która nie ma sobie równych. Przepis wbrew pozorom nie jest taki trudny. Wypróbujcie go koniecznie!
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
- 700 g mielonego mięsa (jagnięcina, wołowina lub cielęcina),
- 2 bakłażany,
- 400 g ugotowanych ziemniaków,
- 2 szklanki przecieru pomidorowego,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- cebula,
- ząbek czosnku,
- oregano,
- 1/2 szklanki wina czerwonego,
- 2 szklaki mleka,
- 30 g masła,
- 30 g mąki,
- szczypta cynamonu,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- sól i pieprz do smaku.
Bakłażana pokrój w plastry, posyp solą, by pozbyć się ich goryczki. Odstaw na je 15 minut, a po tym czasie umyj i odsącz na ręczniku papierowym. Plastry bakłażana grilluj na patelni lub podpiecz w piekarniku. Czosnek i cebulę posiekaj, przysmaż na oliwie, dodaj mięso, a po kilku minutach wino, koncentrat, przecier, sól, pieprz, oregano i szczyptę cynamonu. Mięso duś na małym ogniu około 30 minut. Z mleka, mąki, masła przygotuj beszamel, dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. W żaroodpornym naczyniu układaj naprzemiennie bakłażana, ziemniaki, sos mięsny i beszamel. Zapiekankę zakończ bakłażanami i beszamelem. Zapiekaj przez 40 minut w w temperaturze 180 stopni.
Zobacz także wideo: Ile jest mięsa w mięsie? Wyniki kontroli zaskakują
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze